Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Regeringen har startat krisgrupp efter krisen på Northvolt

Publicerad 2024-09-24 10.46

På måndagen meddelade Northvolt att de varslar 1 600 anställda i Sverige.

Nu har regeringen inrättat en krisgrupp för att hantera kontakt med berörda parter.

”På regeringskansliet finns sedan en tid tillbaka en statssekreterargrupp som jobbar med Northvolt-frågan”, skriver Sara Modig, statssekreterare till Ebba Busch (KD).

I går meddelade Northvolt att de varslar 1 600 anställda i Sverige. Totalt berörs 1 000 personer i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 på huvudkontoret i Stockholm.

Men krisen är långt från över och bolaget jobbar vidare med att jaga finansiering.

Northvolts fabrik i Skellefteå.

På regeringen har man tillsatt en krishanteringsgrupp med de närmsta medarbetarna till ett antal ministrar, vilket Dagens Industri var först med att rapportera.

”På regeringskansliet finns sedan en tid tillbaka en statssekreterargrupp som jobbar med Northvolt-frågan. Gruppen leds av mig och i gruppen finns även finansminister Elisabeth Svantessons statssekreterare Lars Hjälmered och arbetsmarknadsminister Mats Perssons statssekreterare Sophia Metelius”, skriver Ebba Buschs (KD) statssekreterare Sara Modig i en kommentar till Aftonbladet.

Ebba Busch.

Gruppen har nu kontakt med berörda parter, däribland Tyskland, Skellefteå kommun, Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket.

”Det är däremot inte aktuellt för den svenska staten att gå in och bli delägare, eller att utanför gällande regelverk skjuta till medel som ”akutlån” från skattebetalarna”, skriver Sara Modig.

Följ ämnen i artikeln