Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Streep: Katter friare än kvinnor i Afghanistan

TT

Publicerad 2024-09-24 20.29

Katter, fåglar och ekorrar har mer frihet än kvinnor i dagens Afghanistan.

Det säger skådespelerskan Meryl Streep i en appell för att få världens ledare att vända blicken mot talibanregimens förtryck.

– En katt kan sitta på förstukvisten och känna solen mot sitt ansikte. Hon kan jaga en ekorre in i parken. En ekorre har fler rättigheter än en flicka i Afghanistan i dag, eftersom parkerna har stängt för kvinnor och flickor, säger Streep under en presskonferens i FN-högkvarteret i New York.

Uttalandet kommer i samband med ett möte på temat kvinnors inkludering i framtidens Afghanistan dit den 75-åriga skådespelerskan och aktivisten bjudits in.

Där framträdde hon med bland andra Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström, i dag ordförande för organisationen Women's forum on Afghanistan.

Sedan talibanernas maktövertagande i augusti 2021 har de successivt slagit allt hårdare mot kvinnors rättigheter med hänvisning till rörelsens tolkning av islamsk lag.

Kvinnor har utestängts från utbildning efter sjätte klass och från en lång rad yrken. Så sent som för ett par veckor sedan förbjöds de att lämna hemmet annat än ”av nödvändighet” och att höja rösten utanför den egna bostaden.

– En fågel får sjunga i Kabul, men det får varken en flicka eller en kvinna göra offentligt. Det är extraordinärt, säger Streep.