Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tusentals afghanska skönhetssalonger stänger

TT-AFP

Publicerad 2023-07-25

Två afghanska kvinnor på en gata i Kabul. Arkivbild.

Skönhetssalonger runt om i Afghanistan stängs nu efter ett tidigare beslut av landets talibanregim.

Salongerna har länge betraktats som en fristad – och som en inkomstkälla – för de afghanska kvinnorna.

Sedan talibanerna i augusti 2021 tog makten i Afghanistan har regimen bannlyst flickor från utbildning från mellanstadiet och upp till gymnasiet. Kvinnor har också tvingats bära heltäckande klädsel och förbjudits från att besöka parker, gym och nöjesparker.

Den enda plats som fram till för en månad sedan sågs som en fristad för de afghanska kvinnorna var landets skönhetssalonger, där de har kunnat samlas och umgås utan män. Salongerna har dessutom utgjort en välkommen inkomstkälla för de kvinnor som drev dem.

I början av juli utfärdade dock regimen en order om att alla landets salonger skulle stängas inom en månad. Och beslutet får stora konsekvenser för de afghanska kvinnorna, enligt Bahara, en av kunderna på en salong i Kabul.

– Vi brukade komma hit för att prata om vår framtid. Nu har också den rättigheten tagits ifrån oss, säger hon och tillägger:

– Kvinnor får ju inte komma in på nöjesställen, så vad kan vi göra? Vart kan vi gå för att roa oss? Var kan vi ses för att träffa varandra?

Antalet skönhetssalonger i Afghanistan växte snabbt under de 20 år som USA var närvarande i landet.

Beslutet att stänga salongerna utfärdades av landets sedlighetsdepartement. Beskedet tillkännagavs bara dagar efter att talibanledaren Hibatullah Akhundzada hävdat att hans regering vidtagit nödvändiga åtgärder för att förbättra kvinnors liv i Afghanistan.