Vid nyår upphör rean på id-kort

TT

Publicerad 2022-11-30

Polisens rabatt på nationellt id-kort, som fungerar lika bra som passet för resande inom EU och Schengen, är snart över. Arkivbild.

När det i våras strulade som mest med att få ett nytt pass sänktes priset på nationellt id-kort från 400 till 100 kronor.

Men efter den 1 januari är priset åter 400 kronor, meddelar polisen. Och det oavsett när man bokat tid.

”Vi ville att regeringen skulle sänka ansökningsavgiften för att i ökad utsträckning få medborgarna att ansöka om nationellt id-kort i stället för pass, då tillgången till sådana var god och leveranstiden betydligt kortare”, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen pass, på polisens sajt.

Rabatten på id-kort gällde bara om man inte samtidigt bokade pass, för att sänka trycket på passansökningarna. Ett lyckat grepp, enligt polisen.

”Den tillfälligt sänkta ansökningsavgiften har gett resultat och trycket för ansökan om pass har minskat”, säger Per Engström.

Därmed behövs inte rabatten längre, resonerar polisen.

Ett nationellt id-kort fungerar lika bra som pass när det kommer till att resa inom alla EU- och Schengenländer.

Den ungefärliga väntetiden för att få en tid för ansökan om pass eller nationellt id-kort är i dagsläget sex veckor, skriver polisen. Ett id-kort tar ungefär en vecka att leverera. För pass går det att se uppskattade leveranstider på polisens hemsida.