Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tidigare polsk inrikesminister hungerstrejkar

TT-AP

Publicerad 2024-01-10

President Andrzej Duda i mitten på ett gruppfoto från i tisdags. Närmast till höger om honom står tidigare inrikesministern Mariusz Kaminski och till vänster finns parlamentsledamoten Maciej Wasik.

Polens tidigare inrikesminister Mariusz Kaminski inleder en hungerstrejk i det fängelse han förts till.

Kaminiski greps tillsammans med sin partikollega Maciej Wasik framför presidentpalatset i Warszawa på tisdagskvällen.

Mariusz Kaminski, som på tisdagen greps och fängslades efter en tidigare fällande dom för maktmissbruk, inleder en hungerstrejk i det fängelse han befinner sig i, enligt ett uttalande, skriver Reuters.

”Jag anser att min dom utgör en politisk hämndaktion. Som politisk fånge inleder jag en hungerstrejk den första dagen av min fångenskap,” lyder Kaminskis uttalande.

Uttalandet lästes upp av hans tidigare ställföreträdare Blazej Pobozy vid en presskonferens framför premiärministerns kontor på onsdagen.

Mariusz Kaminiski greps tillsammans med sin partikollega Maciej Wasik från tidigare regeringspartiet Lag och rättvisa, framför presidentpalatset i centrala Warszawa på tisdagskvällen.

President Andrzej Duda, som också tillhör Lag och rättvisa, hade bjudit in politikerna till en ceremoni, samtidigt som polisen eftersökte dem i deras hem.

Benådades

Kaminiski och Wasik är båda dömda för maktmissbruk under Lag och rättvisas första regeringsstyre på 00-talet. President Duda benådade dem 2015. Men i juni upphävde Polens högsta domstol benådningarna och beordrade en ny rättegång.

I december dömdes de till två års fängelse och i måndags utfärdades en arresteringsorder.

Händelserna sker mitt i en strid mellan Polens nya koalitionsregering – ledd av premiärminister Donald Tusk – och det nationalistiska högerpartiet Lag och rättvisa, som styrde landet i åtta år innan valförlusten i oktober.

”Farlig situation”

Tusk, som anklagar Duda för lagbrott i samband med att han gett männen en fristad, kräver att presidenten stoppar ”detta spektakel, som leder till en mycket farlig situation”.

– Jag vill bara att presidenten ska vara medveten om vad hans politiska vänner har lurat honom till, sade Tusk vid en pressträff.

Polens tidigare premiärminister Mateusz Morawiecki beskriver de gripna männen som ”politiska fångar”.