Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Trumpflirt med tanken att bli talman

Lars Larsson/TT

Publicerad 2023-10-05

Expresidenten Donald Trump avfärdar inte rakt av tanken om att han själv skulle ta över som talman i USA:s representanthus, men gällande regler skulle sätta stopp för det.

Några röster i det republikanska partiet vill se expresidenten Donald Trump som ny talman i representanthuset i USA:s kongress.

Trump flirtar lite med tanken men partiets nuvarande regler skulle sätta stopp för det.

– Många har frågat mig om det, sade Trump utanför en domstol i New York när han fick frågor om talmansposten efter den avsatte republikanen Kevin McCarthy och om han själv skulle kunna tänka sig den.

I domstolen pågår ett i raden av mål mot Trump, i detta fallet gällande uppblåsta värden på hans tillgångar och bolag, tillkomna enligt åtalet genom bedrägeri för att gynna honom själv.

Ordförandeklubba i handen

På Trumps konto på hans egna sociala medieplattform Truth Social har ett bildmontage lagts upp där Trump sitter i talmannens stol, med ordförandeklubba i handen och en kampanjkeps på huvudet.

Men Trump säger utanför domstolen att han är helt fokuserad på att kandidera som president.

– Men kan jag hjälpa dem gör jag det gärna, säger Trump och syftar på processen att hitta en ny talman.

Partiets regler talar emot

Han säger också att det finns många ”fantastiska” personer i partiet som skulle klara jobbet galant. Den som har talmansposten har ett av de tyngsta politiska uppdragen i USA efter presidenten.

Det finns inga formella regler i konstitutionen som gör det omöjligt för en icke kongressvald person att bli talman, men det har aldrig hänt förut.

Republikanernas egna, interna regler skulle som de ser ut nu göra Trump omöjlig som talman, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. De säger att ingen som står åtalad för allvarliga brott kan bli talman, vilket Trump ju är.

Hittills har två republikanska kongressledamöter officiellt sagt att de kan tänka sig att bli talman. De två är gruppledaren i representanthuset, Steve Scalise och den andre Jim Jordan, ordförande i representanthusets justitieutskott.