Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ryskt fartyg förstört vid Krim

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-03-05

En av den ryska flottans patrullbåtar har förstörts vid Kertjsundet mellan Krimhalvön och Ryssland. Bilden visar bron över sundet samt ett helt annat ryskt fartyg. Arkivbild.

Ett ryskt fartyg vid Krimhalvön har träffats av havsdrönare och totalförstörts, enligt samstämmiga uppgifter.

I Ryssland höjs kritiska röster mot militären efter ännu ett bakslag för Svartahavsflottan.

Den 91 meter långa patrullbåten Sergej Kotov träffades av havsdrönare under natten till tisdag, enligt den ukrainska militärens redogörelser. Där uppges fartyget ha blivit träffat på bägge sidor samt i aktern – och förstörts eller sänkts helt och hållet.

Örlogsfartyget ska då ha befunnit sig vid Kertjsundet, som förbinder den annekterade Krimhalvön med Ryssland i öst.

Under natten rapporterades det om explosioner vid Krimhalvön. Det följdes av ett stort stopp i tågtrafiken över den stora bron över Kertjstundet, vilket rapporterades även i Rysslands statliga medier. Men något anfall har inte rapporterats i officiella kanaler.

Kritik: Kan inte försvara

Krigskommentatorer på den ryska sidan bekräftar dock inofficiellt att fartyget har gått förlorat. Flera av dem delar filmklipp som sägs visa attacken och som har spridits i ukrainska kanaler.

”Efter att fartyget hade blivit träffat kämpade det så gott det kunde för att klara sig, men skadorna var för svåra”, skriver en av Rysslands inflytelserika så kallade militärbloggare, som tillägger att den ryska flottan ännu inte lyckas försvara sig mot drönare.

Dessa ryska kommentatorer har hundratusentals eller miljontals följare och är partiska, men ger i regel en något mer sanningsenlig bild av krigets förlopp än militären eller den officiella propagandan.

Den militära ledningen sticker återigen huvudet i sanden, skriver en annan av dem. En tredje skriver att flottan behöver förflytta sina fartyg till säkra positioner då de uppenbarligen inte kan försvaras mot drönarattacker:

”I bästa fall hade det här, som vanligt, gjorts redan i går.”

Tiotals ombord?

Representanter för den ukrainska militären bedömer att det skett åtminstone något eller några dödsfall vid attacken. De ryska kommentatorerna gör gällande att hela besättningen klarade sig oskadd.

Fartyg som Sergej Kotov har i regel minst 60 personer i besättningen. Enligt de ukrainska uppgifterna var det vid attacken omkring 80.

Fartyget åsamkades mindre skador i ett anfall i september förra året. Det är drygt 90 meter långt, bestyckat med robotar och har under kriget varit involverat i Rysslands försök att blockera ukrainsk handel över Svarta havet.

Den ryska flottan har ett fåtal av dessa fartyg och de byggdes för bara några år sedan.