Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Mahsa Zhina Amini får årets Sacharovpris

TT

Publicerad 2023-10-19

Mahsa Zhina Aminis död har lett till omfattande protester på många håll i världen mot de styrande i Iran det senast året. Bilden togs i Rom i september i år.

EU:s finaste människorättspris, Sacharovpriset, delas i år ut postumt till Mahsa Zhina Amini, som i fjol dog i fängsligt förvar i Iran.

Mahsa Zhina Amini avled i december 2022 när hon hölls i förvar av landets så kallade ”moralpolis”. Hon greps i september i fjol för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt. Hennes död ledde till månader av protester som har skakat Irans islamiska styre.

– Det brutala mordet på 22-åriga Zhina Mahsa Amini utgjorde en vändpunkt. Det har utlöst en kvinnoledd rörelse som skriver historia, säger EU-parlamentets talman Roberta Metsola om den unga kurdiskan när hon meddelar pristagaren.

Roberta Metsola, som placerar Aminis kurdiska namn Zhina först i sitt uttalande, lägger till att rörelsens slogan ”Kvinna, liv, frihet” är ett ”samlingsrop för alla som står upp för jämlikhet, för värdighet och för frihet i Iran”.

Mahsa Zhina Amini nominerades till priset av alla de tre största partigrupperna i EU-parlamentet: konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE.

Sacharovpriset är EU:s främsta människorättspris och har delats ut sedan 1988. Det har fått sitt namn efter den ryske fysikern och dissidenten Andrej Sacharov.

Pristagaren meddelas bara ett par veckor efter beskedet om att Nobels fredspris i år tilldelas Narges Mohammadi för hennes kamp för Irans kvinnor.