Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tre miljoner svenskar dricker för mycket

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-02-22

Majoriteten av svenskarna som dricker alkohol gör det över gränsen för riskbruk. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

– Det motsvarar 3,3 miljoner invånare, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN.

Gränsen för riskbruk kommer från Socialstyrelsens nya riktlinjer som presenterades i september. Reaktionerna var då bitvis kraftiga. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) tyckte att ”det måste vara lite mer realistisk nivå på detta”.

Nu släpper CAN en rapport som visar att 41 procent av den vuxna befolkningen i Sverige passerar gränsen för riskbruk.

– De här gränserna är framtagna utifrån statistiska modeller som säger att om man dricker på det här sättet under en längre tid, då finns det en risk för förtida död till följd av sjukdom eller skada, säger Guttormsson och fortsätter:

– Sedan kanske den inte är jättehög och det är en risk som människor är villiga att ta för att man ser många fördelar med att dricka alkohol. Många mänskliga val innebär risker.

Underskattning

Men är det inte en väldigt hög siffra?

– Jag kan hålla med om det, säger Guttormsson.

Gränsen som avses är tio standardglas per vecka (”ofta och lite”) eller fyra standardglas vid ett och samma tillfälle minst en gång i månaden (intensivkonsumtion). Ett standardglas definieras som antingen 33 cl starköl, ett litet glas vin, 50 cl folköl eller 4 cl sprit. Enligt CAN:s siffror passerar alltså en majoritet av svenskarna som dricker alkohol den gränsen.

– Vi vet också av tradition att folk underskattar sitt drickande så siffran är förmodligen högre, säger Guttormsson.

Nedåtgående trend

Även om drygt tre miljoner svenskar med riskbruk låter mycket så var det värre förr. I alla fall rent statistiskt. Enligt Guttormsson har alkoholkonsumtionen i Sverige fallit de senaste årtiondena – från 2004 till 2022 med cirka 19 procent. Nedgången var extra stor under pandemin.

– Det här kan kanske med rätta väcka funderingar hos en del. Att man reflekterar över sina alkoholvanor, säger Guttormsson som inte vill beskriva det hela som ett larm.

– Folk har å andra sidan rätt att få veta att de här riktlinjerna som är framtagna av Socialstyrelsen och baserade på forskning – om vi tillämpar dem på hela befolkningen så är det på de här nivåerna vi hamnar. Att den kunskapen finns skadar inte.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att alkoholkonsumtionen tillfälligt steg under pandemin. Rätt är att nedgången var extra stor.