Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Transportstyrelsen utreder SAS

TT

Publicerad 2019-10-01

Flygbolaget SAS utreds av Transportstyrelsen. Arkivbild.

Efter att en besättningsmedlem avstått en flygning av säkerhetsskäl avslutade SAS hans anställning. Nu utreds flygbolaget av Transportstyrelsen.

– Jag blir förbannad, säger Staffan Söderberg, sektionschef på Transportstyrelsen, till SVT.

Besättningsmedlemmen var visstidsanställd som kabinpersonal. 2017 var han med om en incident där ett plan tvingades säkerhetslanda efter en smäll ombord.

Omskakad och med elva timmars arbete bakom sig valde han att anmäla sig olämplig att flyga inför nästa flygning, vilket all flygpersonal har skyldighet att göra om situationen så kräver, rapporterar SVT Nyheter.

Några veckor senare blev han inkallad till ett möte och informerad om att hans anställning skulle avslutas. Enligt SAS har uppsägningen inte något med händelsen att göra, och bolaget uppger att man inte bestraffar någon som följer regeln.

"När det gäller det här ärendet från april 2017, som SVT tar upp, vill vi tydliggöra att beslutet att SAS inte valde att förlänga den timanställdas kontrakt gjordes utifrån en helhetsbedömning av personens lämplighet", skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Besättningsmedlemmen har dock spelat in ett samtal med arbetsgivaren som tyder på motsatsen. "Den ansvarige från oss uttrycker sig olyckligt i (SVT-)inslaget och det representerar inte hur vi ska arbeta", kommenterar SAS.

Transportstyrelsen har nu startat en utredning av flygbolaget.

– Det här är en besättningsmedlem som har agerat korrekt och professionellt. Utifrån den information vi har här förefaller det som att han fått avsluta sin anställning. Det är precis så det inte ska gå till, säger Staffan Söderberg.

Följ ämnen i artikeln