Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Dansk säkerhetspolis avrådde från Hamasprotest

TT

Publicerad 2023-12-15

Dansk polis utanför rätten i Fredriksberg under torsdagskvällen.

En planerad judisk manifestation mot Hamas terroraktion den 7 oktober stoppades i går kväll i Köpenhamn på inrådan av dansk säkerhetspolis.

Det uppger en av arrangörerna för tidningen Berlingske.

– Det är ofattbart bedrövligt. Det är trist att det ska vara nödvändigt, det gör mig arg, säger arrangören, som vill vara anonym, till tidningen.

Beslutet fattades sedan säkerhetspolisen (PET) tagit kontakt strax efter gårdagens pressträff, där polis och säkerhetspolis informerade om att ett planerat terrordåd i regi av ett nätverk med internationella förgreningar har stoppats.

Vid pressträffen sades inget om motivet för det planerade dådet, eller vem som skulle vara måltavla. Men PET:s operativa chef Flemming Drejer sade att man framöver kommer att vara uppmärksam på judiska lokaler.

Två frihetsberövade

En 19-årig kvinna och en man i 60-årsåldern, känd från muslimska miljöer i Köpenhamn, finns bland de sex personer som hittills häktats.

Övriga fyra är häktade i sin frånvaro och av dem har två kopplingar till det numera förbjudna kriminella gänget Loyal to familia, erfar nyhetsbyrån Ritzau. De båda har tidigare åtalats för inblandning i allvarliga brott som kan knytas till det kriminella gänget. Polisen vill inte berätta om de befinner sig i Danmark eller utomlands.

Ingripandet mot terrorplanerna gjordes i ett tidigt skede.

– Vi i PET kallar det här en säkerhetsoperation, sade Flemming Drejer vid pressträffen.

Hade man ingripit i ett senare skede hade kanske bevisläget blivit bättre, men säkerheten har gått först, underströk han.

Frisläppande överklagas

Häktningsförhandlingen påbörjades under torsdagskvällen och pågick långt in på natten bakom stängda dörrar.

Av de tre som var på plats i rätten häktades två personer. Det rör sig enligt danska TV2 om en man i 60-årsåldern, känd i muslimska miljöer i Köpenhamn, samt en kvinna från Århus som enligt uppgift är 19 år.

Den tredje – en 29-åring med koppling till Loyal To Familia och som även är engagerad i Palestinarörelsen i Danmark – släpptes dock på fri fot under kvällen. Polisen har överklagat beslutet.

Sju misstänkta

Totalt sju personer är misstänkta i ärendet. Tre av dem greps i Danmark under polisens aktion tidigt på torsdagsmorgonen. Ytterligare en person greps i Nederländerna, uppgav den danska säkerhetspolisen PET under pressträffen på torsdagen, men den personen släpptes senare samma dag, erfar nyhetsbyrån Ritzau.

Det är inte känt vad personerna misstänks för exakt på grund av sekretess.

– Jag är i grunden nöjd med resultatet av ett stort arbete både från Köpenhamnspolisen och Säkerhetspolisen, sade åklagaren Anders Larsson till Danmarks radio efter den totalt sex timmar långa häktningsförhandlingen.