Unicef om Sis: Väldigt alarmerande
Publicerad 2023-01-11
De problem som finns med hanteringen av unga på statliga ungdomshem måste få ett slut, enligt Janna Törneman, barnrättsrådgivare vid Unicef Sverige.
– Att missförhållandena fortsätter visar på att det inte har skett den utveckling och förbättring som vi under många år har hoppats på, säger hon.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har släppt en rapport som visar att barn och unga på statliga ungdomshem utsatts för våld, hot, allvarliga kränkningar och tvångsåtgärder som inte har stöd i lagen. Ivo kritiserar Sis för allvarliga brister vid 19 av 21 ungdomshem som granskats 2021–2022.
Problemen som lyfts i rapporten är något som olika organisationer som jobbar för barns rättigheter larmat om i många år, enligt Janna Törneman.
– Det är inget nytt, men väldigt alarmerande, säger hon.
Utmaningar med personal
Bland de frågor som Ivo lyfter i rapporten är att flickor är särskilt utsatta för otillåtna tvångsåtgärder, och att det syns ett samband mellan brister på boendena och personalens kompetens.
– Det är utmaningar för Sis att hitta rätt personal. Men det tänker jag ett land som Sverige måste kunna klara av, att ta hand om en av samhällets mest utsatta grupper på ett sätt där personalen har rätt kompetens. Det måste vi kunna förvänta oss, säger Janna Törneman.
För att få problemen på ungdomshemmen att försvinna tror FN-organet Unicef Sverige att man bland annat behöver investera i Sis-hemmen och utbilda mer personal.
– Vi tycker framför allt att regeringen tillsammans med ansvariga myndigheter verkligen måste säkerställa att barn i låsta miljöer får vård och behandling efter behov, möts med respekt, och får alla sina rättigheter tillgodosedda.
”Krävs mer”
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) har sagt att det ”gått alldeles för långt”. Enligt ministern ser regeringen bland annat över Sis uppdrag, och det pågår redan i dag utredningar om uppdraget. Men enligt Janna Törneman räcker inte insatserna.
– Vi är glada för viljeyttringen. Men mer investeringar och åtgärder behövs.
Inte heller den nio veckors grundutbildning för alla nyanställda medarbetare, parallellt med utbildningsinsatser för den övriga personalen som Sis etablerat, är nog enligt Unicef.
– Det är bra att de ser behoven, och att de gör åtgärder, men jag har följt Sis under en lång tid, och jag har hört de här sakerna under en lång tid. Jag ser inte att det räcker med nio veckors grundutbildning. Det krävs mer för att få tag i rätt personal med rätt kompetens, säger Janna Törneman.