Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Premiärministern ombeds bilda polsk regering

TT-AFP

Uppdaterad 2023-11-07 | Publicerad 2023-11-06

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.

Den sittande högerkonservative premiärministern Mateusz Morawiecki får i uppdrag att göra ett första försök att bilda en ny regering efter valet i Polen i oktober.

– Jag har beslutat att anförtro uppdraget att bilda regeringen till premiärminister Mateusz Morawiecki, sade president Andrzej Duda i ett tv-sänt tal på måndagen.

Duda underströk att Morawieckis parti skulle få chansen att stanna vid makten eftersom hans parti vann fler röster än något annat enskilt parti i valet.

Det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa fick 35 procent av rösterna – men partiet förlorade sin majoritet i parlamentet, så den sittande premiärministern lär få svårt att samla en majoritet bakom en regering.

Den största oppositionsgruppen är den mittenorienterade Medborgarkoalitionen som leds av den tidigare premiärministern och EU-toppen Donald Tusk.

Medborgarkoalitionen fick sammantaget flest röster i valet och Tusk förklarade sig i ett tidigt skede segervisst som valets vinnare. Polens nationella valmyndighet har också slagit fast att det är Medborgarkoalitionen som med 54 procent av väljarnas röster har gått segrande ur valet.