Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Macchiarini fälls för forskningsfusk

TT

Publicerad 2023-10-07

Paolo Macchiarini dömdes i somras till fängelse. Arkivbild.

Kirurgen Paolo Macchiarini och flera andra forskare vid Karolinska institutet (KI) fälls för att ha förfalskat och fabricerat uppgifter i två forskningsartiklar, rapporterar Läkartidningen.

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (Npof) meddelar i två separata beslut att forskarna gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning.

Macchiarini och två andra KI-forskare fälls i det ena fallet för en artikel i tidskriften Lancet 2014.

Artikeln behandlar en tuberkulossjuk kvinna som genomgick en luftrörsoperation i Barcelona 2008. Npof anser bland annat att relevanta uppgifter utelämnats och att tre figurer i den aktuella artikeln inte visar det som forskarna påstår.

Kirurgen och en av forskarna fälls också för en artikel i Biomaterials 2012, skriver Läkartidningen. Även ytterligare två KI-forskare fälls, medan sex andra frias.

Biomaterials-artikeln tar upp den första av de tre luftrörsoperationer som Macchiarini i somras dömdes till 2,5 års fängelse för.

Npof konstaterar i sitt beslut att forskarnas beskrivning av operationen – som gjordes på Karolinska universitetssjukhuset 2011 – som lyckad och utan allvarliga komplikationer är falsk.

”Att på detta sätt hitta på uppgifter och dokumentera dem som om de vore riktiga utgör fabricering”, skriver nämnden, enligt Läkartidningen.

ANNONS