Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Vårdpersonalens raseri mot politikernas julutflykter: Hyckleri

Uppdaterad 2021-01-01 | Publicerad 2020-12-30

Statsminister Stefan Löfvens butiksbesök mitt i julhandeln har lett till uppgivenhet hos vårdanställda.

Sjukvårdspersonal berättar för Aftonbladet att de är rädda att de avslöjade politikernas beteende sänker förtroendet för den svenska strategin.

– Det känns som att vi i vården lämnas åt vårt eget öde, säger Johan Sand, sjuksköterska på Karolinskas covid-iva, till Aftonbladet.

Regeringen har upprepat sitt budskap gång på gång under den andra coronavågen. Var och en måste ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen. Inför julhelgerna var instruktionerna tydliga: svenskarna skulle inte trängas i julhandeln och inte heller ge sig ut i mellandagsrean i år.

Trots det har flera ministrar struntat i sina egna förmaningar. Statsminister Stefan Löfven har synts ute på flera ärenden före jul, justitieminister Morgan Johansson sågs köpa vitvaror i mellandagsrean och finansministern Magdalena Andersson har varit på skidsemester i Sälen.

”En till som inte bryr sig”

När Aftonbladet ringer runt till vårdpersonal beskriver alla samma sak: en känsla av frustration och uppgivenhet. Och att ingen tar deras larm på allvar.

– Man ryckte på axlarna. Tänkte ”jaha en till som inte bryr sig”. Man kan bara dra en djup suck. Det känns som att vi lämnas åt vårt eget öde. Och även de patienter som blir svårt sjuka.

Stefan Löfvens pressekreterare har förklarat statsministerns utflykter i handeln, då han bland annat letade efter en reservdel till en rakapparat, med att de var planerade och gjordes enligt rådande rekommendationer.

– Var det nåt som var nödvändigt för att skaffa mat för att överleva eller mediciner man skulle ha? Hade nån fotats på ett jourapotek säger jag inget om det, men så verkar det inte varit, säger Johan Sand.

”De är motsatsen till förebilder”

Sjukvården i landet är hårt pressad. Flera regioner har infört krislägesavtal och vårdpersonal tvingas nu att jobba övertid för att klara av att ta hand om det stora antalet covidpatienter. Att landets ledande politiker i det här läget inte följer råd och restriktioner är allvarligt, menar han.

– Covid-iva är näst intill fullbelagd, varje patient som skrivs ut ersätts av någon ny som behöver intensivvård. Att vara minister och vara ute och shoppa nu – det är motsatsen till att vara en förebild, säger Johan Sand.

Flera sjuksköterskor och undersköterskor som Aftonbladet talar med menar att ministrarnas agerande riskerar att undergräva förtroendet för den svenska strategin.

Sjuksköterskan: Ett hyckleri

Johanna Kronkvist, 27, sjuksköterska på covidakuten på Östra Sjukhuset i Göteborg, kallar politikernas agerande för hyckleri.

– Folk ser att personer i maktposition, som beslutat om rekommendationerna inte följer dem varför ska då svenska befolkningen göra det? Det kommer sluta med mer sjuka, högre belastning på sjukvården och fler döda, säger hon.

Hon har förståelse för att alla kan göra misstag, men menar att de politiker som beslutar om landets coronastrategi har högre krav på sig än andra.

– Jag som jobbar i vården har inte varit i affärer sedan pandemin började, utom på mataffären. Ministrarna har minst samma ansvar som oss i vården, säger Johanna Kronkvist.

Johanna Kronkvist, sjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg, är kritisk till att flera topp-politiker i regeringen brutit mot sina egna rekommendationer.

Riskerar göda politikerförakt

Att ministrarna gör julutflykter till köpcentrum och till fjälls mitt under pandemin skadar också förtroendet för politiken. Det menar Sofia Lindström, sjuksköterska vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Risken är att vi tappar förtroendet för politiker och att det här göder ett allmänt politikerförakt. Det har vi inte råd med just nu, vi behöver en stabilitet och behöver känna förtroende för dem som leder, säger hon, men påpekar att hon själv känner förtroende för politikerna.

Vårdpersonalen oroar sig nu för hur läget i sjukvården kommer att vara om några veckor, när de personer som smittats under julledigheterna börjar söka vård.

– Vi kan bara hoppas att än fler har följt restriktionerna den senaste veckan. Men ingen av oss räknar med att trycket att sjukvården kommer att lätta den närmsta tiden, säger Johan Sand.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.