EU väntar på USA-studie – nytt vaccin dröjer

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-12-29

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.

Storbritannien väntas utfärda ett nödgodkännande av Astra Zenacas vaccin inom kort.

Men EU:s läkemedelsmyndighet EMA har inga planer på att snabba på processen eftersom läkemedelsbolagets studie i USA fortfarande pågår, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Britterna – som har lämnat EU – var före unionen med att börja använda Pfizer/Biontechs vaccin genom att utfärda ett nödgodkännande – och väntas upprepa proceduren med Astra Zenecas vaccin inom de kommande dagarna.

– Om Storbritannien godkänner Astra Zenecas vaccin inom kort, sker det sannolikt genom ett nödgodkännande. Då har man andra krav, men det återstår att se, säger Bergström.

Svenskbrittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca har genomfört en vaccinstudie i Storbritannien, och genomför en ytterligare studie i USA som ännu inte är avslutad.

– Om Storbritannien godkänner vaccinet inom kort, jag har sett någon uppgift om att det kan ske på onsdagen, gör de det baserat på den brittiska studien som finns, säger Bergström.

"Vi står redo"

Storbritannien kan börja ge Astra Zenecas vaccin den 4 januari, enligt uppgifter i The Sunday Telegraph. Astra Zenecas nordiska presschef Christina Malmberg Hägerstrand kan dock inte bekräfta uppgiften för TT.

– Det är läkemedelsmyndigheter som godkänner vaccin. Vi har sagt sedan tidigare att vi står redo att börja distribuera hundratals miljoner doser med start i januari, förutsatt ett godkännande, säger Malmberg Hägerstrand.

Men EMA räknar med att kunna godkänna vaccinet för EU:s medlemsländer först i slutet av januari eller i februari.

– Som jag förstår det kommer EMA att vänta på den amerikanska studien för att veta mer definitivt vilka doser man ska rekommendera och så vidare. Det tar längre tid eftersom man väntar på ytterligare information, säger Bergström.

Tidigare än planerat

Modernas vaccin väntas däremot godkännas av EMA tidigare än planerat – på kvällen den 6 januari i stället för den 13 januari.

Sverige tog emot den första större leveransen av Pfizer/Biontechs vaccin under tisdagen. Leveransen är den andra efter en första mindre leverans under annandagen.

Bergström säger att vaccineringen hittills har gått som planerat i Sverige, och att inga större problem har uppstått längs vägen.

– Jag bedömer att det går bra och har inte hört om några problem. Det kanske var bra att vi började i liten skala så att vårdpersonalen hinner vänja sig, så man plötsligt inte har tusentals doser framför sig utan en mindre mängd som man kan träna på. Jag har också hört att informationsmaterialet som Pfizer har tagit fram har varit föredömligt bra, säger Bergström.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln