Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Överfulla fängelser – 1 700 fångar släpps

Niklas Svahn/TT

Publicerad 08.42

Storbritanniens justitieminister Shabana Mahmood. Arkivbild.

Det råder stor platsbrist på fängelser i Storbritannien. Under tisdagen släpps därför 1 700 fångar i England och Wales i förtid, något som väckt kritik.

Planen är att uppemot 5 500 personer ska släppas i förtid under september och oktober.

Den drastiska åtgärden som beslutats av den brittiska regeringen riktar in sig på fångar som suttit 40 procent av sin utdömda tid. Grovt kriminella med straff längre än fyra års fängelse och sexualbrottslingar kommer inte att ingå.

Inte heller de som dömts för misshandel i hemmet och liknande brott ska släppas, skriver BBC.

Justitieminister Shabana Mahmood säger inför parlamentsledamöter att den tidigare premiärministern Rishi Sunak lämnade en tidsinställd bomb när han avgick i juli.

– Om bomben exploderar, om våra fängelser får slut på plats, skulle domstolarna sluta fungera, misstänkta skulle inte kunna häktas och polisen inte kunna göra gripanden, säger hon.

– I korthet, om vi inte agerar nu står vi inför en möjlig kollaps av hela rättsväsendet.

Alla som släpps kommer att övervakas på ett eller annat sätt, vilket kan involvera fotboja eller utegångsförbud. Samtidigt har brottsoffermyndigheter varnat att vissa brottsoffer är helt ovetande om att deras förövare ska släppas i förtid.

Officiell statistik visar att antalet personer i fängelse uppgick till 88 521 i England och Wales i början av september. Det är runt hundra platser från att fängelserna ska vara helt fullbelagda, enligt BBC.