Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Analyser: USA-vapen i attack mot Rafahläger

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-05-29

Två män omfamnar varandra efter den dödliga israeliska attacken mot ett område utanför Rafah där palestinier på flykt tagit skydd. Bild tagen i måndags.

Bomberna som låg bakom den dödliga israeliska attacken mot ett tältläger nära Rafah i söndags var tillverkade i USA, visar separata vapenanalyser gjorda av amerikanska CNN och The New York Times (NYT).

Men USA:s kritik har hittills varit återhållsam.

På filmsekvenser från det utbrända området syns resterna från en GBU-39 – en amerikansk precisionsstyrd glidbomb som avfyras från luften.

Amerikanska myndigheter har flera gånger uppmanat Israel att använda sig mer av vapentypen ifråga, skriver NYT, med hänvisning till att den kan ”reducera civila dödsoffer”.

– Vilken ammunition som helst, även av denna storlek, innebär alltid risker i ett tätbefolkat område, säger vapenexperten Chris Cobb-Smith till CNN.

17 kilo sprängämnen

Minst 45 människor dödades och ytterligare långt över 200 skadades i samband med söndagens attack, enligt lokala uppgifter merparten kvinnor och barn.

Anfallet orsakade en kraftig brand i det överbefolkade tältområdet. På bilder och videoklipp tagna strax efter attacken syns brända kroppar dras ut ur bråte insvept i ett eldinferno. I ett vida spritt klipp syns en man hålla upp en barnkropp som saknar huvud.

De två bomberna hade vardera 17 kilo sprängämnen, uppgav Israels militära talesperson Daniel Hagari i en briefing på tisdagen. Det överensstämmer med GBU-39:s sprängkraft, skriver NYT.

”Begränsad omfattning”

USA har länge varit den största vapenleverantören till Israel. Den senaste tiden har president Joe Biden varnat för stoppade amerikanska vapenleveranser om Israel går vidare med planerna på en storskalig markoffensiv mot Rafah i södra Gazaremsan.

På tisdagen meddelade Vita huset att de hittills inte anser att Israel överskridit USA:s gränser.

– För tillfället är vår uppskattning fortsatt att det som händer i Rafah, det som den israeliska militären gör, är av begränsad omfattning, sade Pentagons biträdande talesperson Sabrina Singh under en pressbriefing.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat angreppet ”ett tragiskt misstag”. Enligt Israel kan branden omöjligen kan ha orsakats enbart av bomberna.