Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

New Yorks borgmästare åtalas för mutbrott

TT

Publicerad 2024-09-26 03.52

New Yorkgs borgmmästare Eric Adams. Arkivbild.

New Yorks demokratiske borgmästare Eric Adams åtalas misstänkt för att bland annat att ha tagit emot mutor och olagliga kampanjbidrag från utländska källor.

Åtalet innefattar fem åtalspunkter och beskriver brott begångna under ett decennium.

Den amerikanska åklagarmyndigheten hävdar i åtalet att Adams ”inte bara accepterade, utan även sökte olagliga kampanjbidrag” till sin borgmästarkampanj.

Rabatterade resor

Bland annat ska en hög tjänsteman inom den turkiska diplomatiska kretsen ordnat så att Adams och hans följeslagare fick gratis eller rabatterade resor med Turkiets nationella flygbolag till destinationer som Frankrike, Kina, Sri Lanka, Indien, Ungern och Turkiet, enligt åtalet.

I utbyte ska ha Adams ha hjälpt turkiska tjänstemän att få brandsäkerhetsgodkännanden för en ny diplomatbyggnad i staden.

Adams ska även ha ”förstärkt sina vinster” från de olagliga kampanjbidragen genom att utnyttja stadens matchande fondprogram, som ger en generös matchning för små donationer. Hans kampanj fick mer än 10 000 dollar i matchande medel till följd av de falska certifieringarna, enligt åtalet.

Husrannsakan i bostad

USA:s federala polis FBI har genomfört en husrannsakan i borgmästarens officiella bostad och beslagtog hans telefon tidigt på torsdagen, timmar innan åtalet offentliggjordes.

”Jag har alltid vetat att om jag stod upp för New York-borna, då skulle jag bli en måltavla – och en måltavla har jag blivit”, sade Adams i ett uttalande efter FBI-insatsen.

Uppgiften kommer ett knappt år efter det att FBI-agenter slog till mot Adams och beslagtog både hans telefon och annan elektronisk utrustning. Flera av hans nära medarbetare utreds också av federala myndigheter.

Åtalet mot Adams, som valdes 2021, är det första någonsin mot en sittande borgmästare i New York.