Ny variant av mpox sprids i Kongo-Kinshasa

TT-AFP

Publicerad 2024-06-27 01.10

Det nya mpox-viruset sprids via hudkontakt mellan människor. Arkivbild.

En ny och dödligare variant av apkoppsviruset mpox sprids i Kongo-Kinshasa. Forskare varnar för att det snabbt kan spridas till grannländerna.

Den nya virusstammen, clade 1b, sprids främst mellan heterosexuella och har hittills bekräftats hos 1 000 personer.

– Det är utan tvekan den farligaste av alla kända stammar av mpox hittills, säger Jean Claude Udahemuka vid universitetet i Rwanda på en presskonferens på onsdagen.

Han uppmanar alla grannländer att förbereda sig för det muterade viruset ”innan det är för sent”.

Den nya stammen, clade 1b, identifierades först i den lilla gruvstaden Kamituga i östra Kongo-Kinshasa i september. I veckan bekräftades ett fall även i staden Goma, nära gränsen till Rwanda. Staden har en internationell flygplats och det oroar forskare:

– Det finns definitivt en möjligheten att viruset hamnar ombord på ett flygplan, säger Trudie Lang, forskare i global hälsa vid universitetet i Oxford, på presskonferensen.

Clade 1b har även hittats i städer som gränsar till Rwanda, Burundi och Uganda.

Symtomen på den nya virusstammen skiljer sig från dem man får av tidigare mpox-virus: Den orsakar utslag på hela kroppen, till skillnad från det tidigare viruset som i huvudsak gav utslag i underlivet. En annan skillnad är att viruset smittar via vanlig hudkontakt och överförs från mamma till barn. Det misstänks ligga bakom ett stort antal missfall och dödfödslar.

Dödligheten för clade 1b är cirka fem procent hos vuxna och tio procent hos barn.

Tidigare mpox-stammar har kunnat behandlas med smittkoppsvaccin men det är ännu inte känt om vaccinet fungerar mot den nya stammen.