Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Missade 50 fall av cancer

Publicerad 2011-06-08

Skandalen växer: 24 nya fall hittade i Göteborg

När skandalen rullades upp hittades 27 obehandlade cancerfall. Nu visar det sig att patologen på Sahlgrenska har missat ytterligare 24 fall av hudcancer.

Läkarens misslyckade bedömningar blev kända 18 maj. Då uppdagades att patologen hade gjort systematiska felbedömningar av misstänkta fall av cancersjukdomen malignt melanom, enligt Sahlgrenska. Sjukhuset hade upptäckt 27 fall av cancersjukdomen som lämnats obehandlade av läkaren.

Ytterligare 23 fall

Efter att ha granskat fler av läkarens gamla patienter har nu sjukhuset upptäckt ytterligare 24 fall av malignt melanom, skriver GP.

Sjukhuset har kontaktat många av de patienter som behandlats av läkaren. Man hoppas nå alla i slutet av veckan. Berörda har fått ett särskilt nummer att ringa till på Sahlgrenska: 031 342 20 60.

”Mycket oro”

Enligt John Paoli, som är ansvarig för utredning och behandling av patienter med malignt melanom vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är patienterna oroade.

- Ja, det är klart att detta väcker mycket oro och mycket frågor hos våra patienter, säger han. Men trots detta tror vi att de flesta kan känna sig lugna. De är korrekt behandlade från början, säger han till GP.

Sjukhuset granskade först mannens patienter under åren 2006–2008. Man har nu beslutat att utvidga granskningen till åren 1999–2005.