Reinfeldt frågades ut i SVT:s Agenda

Uppdaterad 2013-01-14 | Publicerad 2013-01-13

Aftonbladet var på plats när Fredrik Reinfeldt mötte pressen efter att ha varit med i kvällens Agenda i SVT.

Fredrik Reinfeldt gästade i kväll SVT:s "Agenda".

Statsministern frågas ut om hur regeringen ska tackla arbetslösheten.

Men när det omdiskuterade femte jobbskatteavdraget ska genomföras vägrade han svara på.

Statsminister Fredrik Reinfeldt frågades ikväll ut om det omdiskuterade femte jobbskatteavdraget. Regeringen lovade i januari 2011 att skattelättnaden skulle införas - i augusti samma år meddelade man att det skjuts upp.

I kvällens Agenda sa Fredrik Reinfeldt att regeringen inte gett upp tanken på genomförandet - men han kunde inte ge något besked om när det kommer.

– Vår ambition är fortfarande att lägga fram ett sådant förslag, men det måste finnas utrymme för det.

På frågan om jobbskatteavdragen inte visat sig vara så effektivt som regeringen förväntade svarade han att det tveklöst är den åtgärd som ger flest jobb.

Större privat servicesektor

Statsministern fick flera tuffa frågor om vad regeringen tänker göra för att få Sverige ut ur krisen och hur man tänker tackla arbetslösheten. Reinfeldt presenterade en ny lösning på problemet - en större privat servicesektor.

Att tvinga arbetslösa att utbilda sig ser han inte som en lösning.

– Har du testat att banka in kunskaper i en 17-åring som inte vill? Vi har de mest generösa möjligheter som finns att återkomma och plugga vidare.

Gav känga till Socialdemokraterna

Han sa vidare att regeringen har satsat hårt på att se till så att arbetsförmedlingen har rätt verktyg för att matcha rätt jobb samt att rut- och rotbidragen lett till fler arbetstillfällen. Att det bara rört sig om drygt 9 000 nya jobb försvarade han med att "det inte är den slutgiltliga lösningen".

Han passade även på att ge en rejäl känga till socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik.

– Vi stängde ner förtidspensioneringarna, som var Socialdemokraternas lösning. Nu jobbar vi med att få in människor på arbetsmarknaden.