Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Exportkonsult häktad för misstänkta mutbrott i öst

Publicerad 2013-04-06

En konsult på ett svenskt exportföretag häktades på fredagskvällen i Solna tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för bestickning.

Enligt kammaråklagare Thomas Forsberg vid riksenheten mot korruption ska mannen i 55-årsåldern ha mutat en myndighetsperson i ett östeuropeiskt land för att vinna en viktig affär värderad till 10-tals miljoner kronor.

Mutorna ska enligt åklagaren ha varit av betydande värde, bland annat gåvor och informationsutbyte. Misstankarna om bestickning gäller från december 2011 till september 2012.

– Mutor i utvecklingsländer med infrastrukturella projekt är en fara och väldigt förödande, säger kammaråklagare Thomas Forsberg, dessa länder får betala ett högt pris för det därför ser vi allvarligt på det i ett internationellt perspektiv.

Enligt Thomas Forsberg är utredningen ett typexempel på bestickning av utländska tjänsteman, som går under benämningen foreign bribery, som OECD kämpar mot.

Begärt hjälp från andra länder

Då mutmisstankarna upptäcktes genom en så kallad whistleblower avbröts affärsdiskussionerna om utbyte av tjänster som pågått fortlöpande under en längre tid.

Flera personer är hörda i utredningen, enligt åklagaren ska bevisningen vara god.

– Vi har begärt hjälp av poliser i andra länder.

Konsulten greps på torsdagen efter förhöret då åklagaren ansåg det fanns risk för flyktfara och att mannen kunde undanröja bevis. På fredagen anhölls han. På fredagskvällen häktades han av Solna tingsrätt.

Konsulten förnekar brott men ska ha gjort vissa medgivanden.

"Agerat i samförstånd"

Han misstänks även för två fall av grovt bokföringsbrott och medhjälp till försvårande av skattekontroll under 2012 och 2013 för sitt bolag.

Enligt åklagaren ska konsulten ha haft ett nära samarbete med en medarbetare i 65-årsåldern på exportföretaget. Även medarbetaren är delgiven brottsmisstanke, bland annat trolöshet mot huvudman mellan april och september förra året i Sverige, men är inte frihetsberövad.

– Han har haft lika stor del i brottsmisstankarna och agerat helt i samförstånd med konsulten.

En förundersökning om försvårande av skattekontroll har inletts mot ytterligare en man i 60-årsåldern.