Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kommissionen tiger efter Dallis avgång

Uppdaterad 2012-10-20 | Publicerad 2012-10-19

Den maltesiske tjänstemannen lovade ta bort snusförbudet - om han fick 513 miljoner kronor.

Själv nekar Silvio Zammit bestämt till mutanklagelserna som skakar EU.

Bryssel väljer att möta anklagelserna med tystnad.

Pontus Orre och Nivette Dawod.

I Maltas huvudstad Valletta har nyheten om John Dallis avgång slagit ner som en bomb och många malteser har för första gången fått lära sig vad snus är.

Aftonbladet är på plats på Malta där Dallis vän - tjänstemannen Silvio Zammit, en av huvudpersonerna i "tobaccogate" finns.

– Min roll har varit som lobbyist. Jag har pratat med många om allt möjligt, säger han enligt The Malta Independent.

Precis som Dalli tillbakavisar han bestämt mutanklagelserna och menar att han är utsatt för en komplott - enligt honom var det tobakslobbyn som kontaktade honom och inte tvärtom.

”Inget att tillägga”

Efter avslöjandet om mutanklagelse som ledde till hälsokommissionären John Dallis plötsliga avsked har det varit tyst från Bryssel. Ingen på kommissionen vill kommentera hans avgång.

Aftonbladet har i flera dagar sökt svenska kommissionären Cecilia Malmström (FP) för en kommentar om korruptionsmisstankarna.

– Vi går inte ut och ordar så mycket om det i nuläget. Vi har inget att tillägga, säger Joakim Larsson, presskontakt åt kommissionären Cecila Malmström.

Inte heller kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill kommentera att Swedish Match erbjöds betala 60 miljoner euro, 513 miljoner kronor, för att häva snusförbudet.

– Ordföranden kommenterar inte sådant. Han har gjort det han varit tvungen att göra och han kommer inte att kommentera nyheter som stått i tidningarna. Ordföranden har gjort det han ska redan, säger talespersonen Leonor Ribeiro da Silva.

Stulna datorer

John Dalli säger själv att han är utsatt för en komplott och motanklagar Swedish Match för att försökt muta honom. Kring Dalli-affären har fler frågetecken uppstått än korruptionsmisstankarna.

Tre anti-tobaklobbyister drabbades ett dygn efter hans avgång av nattliga inbrott. Europeiska folkhälsoalliansen, Epha, tror att det kan ha kopplingar till översynen av tobaksdirektivet och det plötsliga avhoppet. Polisutredningen har visat att inbrotten var en planerad insats. I samband med inbrotten stals bland annat datorer som tillhörde anställda som arbetade med tobakskontroll.

Och sannolikt kommer processen med översynen av tobaksdirektivet sannolikt att dröja i samband med Dallis avgång.