De får medicinpriset

Uppdaterad 2012-10-10 | Publicerad 2012-10-08

Forskare: ”De har förändrat naturvetenskapen i grunden”

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till britten John Gurdon, 79, och japanen Shinya Yamanaka, 50.

– De har förändrat naturvetenskapen i grunden, säger forskaren Niels-Bjarne Woods på Stamcellscentrum vid Lunds Universitet.

Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, meddelade sitt beslut inför en samlad presskår i Wallenbergssalen klockan 11.30 i dag.

Har gjort möss – av hudceller

50-årige Shinya Yamanaka sägs ha stått högt upp på Nobellistan i flera år, och har bland annat lyckats få vanliga hudceller att gå tillbaka i utvecklingen och bli stamceller – för att sedan ta fram levande möss från dessa.

Officiellt belönas de båda forskarna för ”upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens”.

– Det som de har gjort är otroligt stort för forskningen. De har förändrat naturvetenskapen i grunden, säger forskaren Niels-Bjarne Woods, som är gruppledare på Stamcellscentrum vid Lunds Universitet.

Det var 2006 som Shinya Yamanaka upptäckte att man kunde ta en vanlig cell från kroppen och göra om den till en stamcell.

– Det är helt fantastiskt. Från en sådan stamcell kan man sedan utveckla vilken cell som helst. Man kan skapa ett nytt hjärta, en ny lever eller vad som helst, säger Niels-Bjarne Woods.

Helt nytt koncept

Att skapa en stamcell av en vanlig cell är i forskningsvärlden att gå uppåt på cellstegen. Tidigare trodde man cellutvecklingen gick rakt neråt, med stamcellen i topp.

– Det här är ett helt nytt koncept. Man har aldrig tidigare fattat att man kan gå uppåt på det här sättet. Det är otroligt stort och de är givetvis värda Nobelpriset båda två, säger Niels-Bjarne Woods.

Kaos i Cambridge

På Gurdoninstitutet i Cambridge var det minst sagt full rulle strax efter beskedet.

Efter två sekunder ringde Aftonbladet upp i jakt på John Gurdon, men möttes av en upptagetton.

Först på det sjunde försöket kom vi fram – till en skärrad sekreterare.

– Han är upptagen, sa hon.

Men du kan väl säga åt honom att komma till telefonen?

– Han är väldigt upptagen.

Och trots att Aftonbladets Svante Lidén försökte koppla på charmen så fick vi nobben igen.

På de kommande fem försöken kom vi inte ens fram till växeln, men vid ett sista försök fick vi åtminstone lämna ett meddelande.

– Men jag kan tyvärr inte lova att han ringer tillbaka. Det är väldigt många lappar att hålla reda på just nu, sade sekreteraren då.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin var det första av totalt fem Nobelpris som tillkännagörs den här veckan.

ANNONS