Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Så bra är Samsungs nya surfplatta

Publicerad 2013-02-24

BARCELONA. Samsung ökar trycket på Apple.

Med den nya surfplattan Galaxy Note 8.0 tar man sikte på Apple senaste storsäljare Ipad Mini.

Samma storlek, men med mera kraft under skalet och så går det att ringa med den.

När man lägger dem bredvid varandra får man titta två gånger för att se vilken som är Apples Ipad och vilken som är Samsungs nya Galaxy Note 8.0. På en övergripande nivå klarar båda surfplattorna dessutom av ungefär samma saker. Men Apple är fortfarande överlägset på appar och innehåll och har bättre skärm. Fast Galaxy Note 8.0 är kraftfullare och har ett antal egna funktioner som Ipad saknar.

Mycket snabb

För dem som hellre använder en penna att styra och peka med än fingrarna står Note 8.0 ut. Och med inbyggd ir-sändare kan man använda Note 8.0 som fjärrkontroll till alla platt-tv, dvd-spelare och annan hemelektronik. Lika bra, eller lika dåligt, som andra universalfjärrar.

Trots att Apples Ipad Mini fått kritik för att den inte ha en lika vass Retina-skärm som sin storebror Ipad 4, är dock skärmen bättre på Ipad Mini. Trots att Noten på pappret har bättre skärm går det inte att få samma ljus i Galaxy Note 8.0 hur jag än försöker med inställningarna.

Note 8 har en aningen större skärm än Ipad Mini och om det är det som gör den större och tyngre är svårt att säga. Men den väger drygt tio procent mer än Ipad Mini och är bara dryga millimetern bredare men nästan elva millimeter längre.

Samsungs nya platta är mycket snabb. Att växla mellan och starta olika appar går mycket snabbt och när man testar med det så kallade benchmarkverktyget Geekbench 2 får Note 8.0 värden som är överlägsna Ipad Mini. Nästan tre gånger bättre.

Vill man ringa med plattan så går det. Visserligen går man kanske inte med en 8-tums surfplatta vid örat, men det går. Apple har av någon outgrundlig anledning valt att inte göra det möjligt i sina surfplattor.

Rykte om uppgradering

Men eftersom Samsung valt Googles Android för att driva plattan finns det begränsningar inte minst när det gäller innehåll. Vill man köpa musik eller böcker och tidskrifter är utbudet för svenska användare klart mindre än det Apple kan ställa på benen. Itunes och Appstore och skärmens kvalitet är egentligen det som står mellan Ipad Mini och Note 8.0.

Det ryktas om att Apple kan komma att uppgradera Ipad Mini redan i vår och det verkar som om det kan behövas.