Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Det känns inte helt tryggt att vara ute”

Publicerad 2016-07-23

Kalmar med omnejd skakas av flera misstänkta gruppvåldtäkter de senaste dagarna.

I staden får händelserna många att se sig om en extra gång på vägen hem om kvällen.

– Man känner sig inte helt säker när man är ute och man litar inte lika mycket på män som man borde kunna göra, säger Adeline Nender, 19.

Orten beskrivs av invånare och besökare som lugn och fridfull. Knappt något händer här. Vad gäller brottslighet kan någon bli av med en båtmotor, precis som på vilket ställe som helst i Sverige, men inget allvarligt.

Att tre okända gärningsmän misstänks ha attackerat en kvinna i 50-årsåldern och sedan våldtagit henne så nära inpå både förvånar och upprör. Dådet ska ha inträffat utomhus och enligt en källa med insyn i polisens arbete i samband med att kvinnan plockade svamp på orten.

”Väldigt obehagligt”

Jörgen, 44, bor i ett hus på den lilla orten tillsammans med sin tonåriga dotter. Han hade inte en aning om att det var i hans närhet som det misstänkta brottet begåtts.

– Nej, det visste jag inte. Nu känns det jobbigt och väldigt obehagligt när det kom så nära inpå. Det är så svårt att förstå att det skulle kunna hända här.

Han har bott i området i samma hus i 20 år och har aldrig hört talas om något liknande.

– Att det kan hända här, på mammas gata så att säga. Här finns ju bara solen, värmen och havet. Jag är chockad. Nu får man hålla ögonen öppna när man är ute och går med hunden om kvällarna, säger Jörgen.

Obehagligt att gå hem

Med ytterligare två misstänkta gruppvåldtäkter i Kalmar med omnejd de senaste dagarna och ett försök till gruppvåldtäkt ute på Öland så är många i den småländska kuststaden både skrämda och vaksamma.

Vännerna och kalmariterna Victoria Petersson, Amelie Thörnqvist och Adeline Nender träffas i ett kvällsljummet centrum för en utekväll, men de känner inte att de kommer att kunna vara helt avslappnade.

– Man känner sig inte helt säker när man är ute och man litar inte lika mycket på män som man borde kunna göra, säger Adeline Nender, 19.

Alla säger att det kan vara obehagligt att gå hem sent om kvällarna.

– Man springer gärna och kollar runt hörnen. Det känns som att det blir mer och mer osäkert, det känns inte tryggt. Särskilt nu när det är grupper av män som man inte kunnat gripa, säger Victoria Petersson, 18.

– Och man försöker alltid ta sällskap och går där det är mycket folk, tar gärna taxi hem, fyller Amelie Thörnqvist, 19, i.

”Påverkar hur jag tänker”

Nere vid Kalmar centralstation står Sara Packalén, 32 år och från Stockholm, och väntar på skjuts ut till Öland.

– Jag tycker först och främst att det är väldigt synd om de som blivit utsatta. Sedan är jag också arg på de som gjort det här.

Påverkar händelser dig?

– Inte så mycket hur jag agerar, men hur jag tänker. Det känns som att det ökar, sen om det är att det skrivs mer om det eller att det faktiskt ökar, det vet jag inte. Men man vill inte närma sig män med alkohol i blodet, säger Sara Packalén.

Inte i något av de fyra aktuella fallen har polisen kunnat gripa någon.

Ser inget samband

I ett pressmeddelande skriver Kalmarpolisen att det är ”anmärkningsvärt att flera grova brott av samma karaktär sker inom ett så begränsat område under ett så kort tidsspann” och fortsätter "Det är angeläget att understryka att händelserna inte verkar ha något samband med varandra".

Samtliga ärenden utreds var för sig, men under ansvar av en särskild förundersökningsledare.

Förundersökningarna är fortfarande i ett inledande skede.

– Det är av yttersta vikt att de inledande utredningsåtgärderna blir så bra som möjligt för att få framgång och leda till lagföring. Tekniska undersökningar prioriteras högt, liksom att få rätt uppgifter och exempelvis signalement. Inte förrän vi är helt säkra på de uppgifter vi får kan vi lämna ut någonting, säger Cecilia Brick, förundersökningsledare och kommissarie, i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln