Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Stjärnglans på Rosenbad

Uppdaterad 2012-02-09 | Publicerad 2012-02-08

I kväll inleddes Northern Future Forum i Stockholm.

Ett toppmöte där det inte fattas några formella beslut alls.

– Möten präglade av att landa i slutsatstexter har vi gott om. Det kan vara bra att någon gång lyfta blicken, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

I kväll inleddes den andra upplagan av Northern Future Forum, denna gång med Sverige som värd.

Stats- och premiärministrarna från de nordiska länderna, baltstaterna och Storbritannien ska under två dagar diskutera gemensamma samhällsutmaningar. Mötet började med mingel och en middag hemma hos Fredrik Reinfeldt och fortsätter i morgon med workshops och diskussioner på Fotografiska Museet.

”Åldrande befolkningar”

– Vi tror helt enkelt att vi är en grupp av länder som har väldigt mycket gemensamma utmaningar. Vi ser framför oss att vi har åldrande befolkningar, att vi har behov att diskutera ökad jämställdhet i arbetslivet, inte minst från utgångspunkten att andelen kvinnliga företagare måste växa, säger Fredrik Reinfeldt.

Till skillnad från många andra toppmöten så fattas det inga formella beslut på Northern Future Forum. Enligt statsministern finns det en tanke bakom detta.

– Det kan vara bra att någon gång lyfta blicken och ha en annan typ av mötesform, där politiska ledare, representanter från företagsvärlden, akademin och experter av olika slag träffas och berikar varandra och där vi får lyssna på exempel. Så var det när vi träffades i London förra året och det var väldigt berikande. Det är också vår målsättning den här gången.

Fredrik Reinfeldt fick i går hård kritik för sitt uttalande om att vi i framtiden måste arbeta länge om vi vill behålla den ekonomiska standard vi förväntar oss.

”Har missförstått”

– De som blev argast har nog missförstått vad jag sa, jag har inte talat om en höjd pensionsålder, jag har talat om morötter för de som kan och vill arbeta längre upp i åren. Vi måste ställa in oss på att uppmuntra snarare än att se över axeln mot den äldre delen av vår arbetskraft. Jag stöter redan i dag på många äldre som vill se en ändrad attityd till deras kunskaper och erfarenheter. Om den utveckling vi ser stämmer - att vi blir alltfler som blir friskare och lever allt längre - då blir det mer naturligt för många äldre att jobba längre.

Efter att statsministern under högtidliga former tagit emot stats- och premiärministrarna på Rosenbad i kväll vandrade gänget vidare till Rosenbad där de nio toppolitikerna, bland andra David Cameron och Jens Stoltenberg, åt en trerätters middag, med kryddstekt hjortinnanlår som huvudrätt. I morgon klockan 9.00 återupptas konferensen.