Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Ett ovanligt korkat brott”

Publicerad 2012-03-01

Leif GW Persson om den senaste tidens kidnappningar

”Åker nästan alltid fast” Leif GW Persson säger att människorov är ”polisiärt tacksamt” så till vida att förövarna nästan alltid åker fast.

Ett tiotal människor döms i Sverige för människorov varje år.

– Det är inte konstigt att de är så få. Det är ett ovanligt korkat brott där någon nästan alltid åker fast, säger Leif GW Persson, till Aftonbladet.

58-årige Håkan Ingerwald vårdas nu på sjukhus efter att ha hittats i går kväll i Påskallavik.

Brottsrubriceringen kring hans försvinnande är människorov. Ett brott som 17 personer dömdes för i Sverige 2010.

– Det är ett enfaldigt brott. Jag rekommenderar det inte på något sätt, säger Leif GW Persson, 66.

”Åker nästan alltid fast”

Han förklarar:

– Jag tänker inte ens dra in det moraliska. Du riskerar livstid, åker nästan alltid fast, det är tidsmässigt utdraget, man måste ha många bollar i luften, och dessutom ska man komma undan med en fysisk pengaöverlämning.

Dessutom så är det ett brott som nästan alltid kräver minst två personer. Oftast fler.

– Du vet vad Hells Angels brukar säga? ”Tre personer kan hålla en hemlighet… om två är döda.” Det ligger något i det, säger Leif GW Persson.

”Någon i närheten”

De som drabbas är nästan alltid förmögna människor.

– Det säger sig självt att man inte kidnappar någon med en medellön. Man måste tro att personen i fråga har snabb tillgång till en större summa pengar, helst svarta pengar.

Och vem är den skyldige?

– Nästan alltid någon i personens närhet. Om man tar Ulrika Bidegård så var det en kille som jobbat för hennes pappa. När Gevalia-barnet kidnappades var barnflickan inblandad. Det är i regel någon i offrets närhet som tror sig veta att han eller hon har enkel tillgång till mycket pengar, säger han och fortsätter:

– Undantaget där är ju Fabian Bengtsson, där de var helt främmande människor. Men där tror man ju snarare att det har att göra med att han syntes mycket i media.

Finns det ett mörkertal?

– Ja, vi inom polisen känner till ett par fall de senaste tio-tjugo åren där man inte blandat in polisen. Men de är inte heller särskilt många.

LIVE 14.00 Vad hände med Håkan?

Aftonbladet sänder direkt från polisens presskonferens i Växjö.

Tipsa |
Aftonbladet
Interaktiv karta -
hitta.se