Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kan tvingas till skärpta regler för export till diktaturer

Publicerad 2012-03-08

Vapenaffären i Saudiarabien kan tvinga regeringen att skärpa reglerna för export till diktaturer.

– Affären visar behovet av att vara ärlig med det man vill och det man säger, säger Torbjörn Björlund, ledamot i försvarsutskottet (V).

I maj förra året röstade en majoritet i riksdagen för hårdare regler för export av krigsmateriel från Sverige. Sedan dess har inte mycket hänt. Den utredning av ny lagstiftning som handelsminister Ewa Björling skulle tillsätta har dröjt, men är nu utlovad att sjösättas någon gång ”i vår”.

De senaste dagarnas avslöjanden om vapenaffären i Saudiarabien kan dock komma att påverka på processen, visar en rundringning bland ledamöterna i riksdagens försvarsutskott.

– Innan det här hände hade vi farhågor om att innehållet i utredningen skulle bli tomt, men nu är frågan väldigt mycket mer brännande och det kan påverka både direktiven och utfallet så att man lägger fram skarpare regler, säger Torbjörn Björlund.

Folkpartisten Allan Widman efterlyser även större öppenhet i exportfrågor.

– De här beslutsprocesserna med exporttillstånd måste bli mer offentliga. Blir de offentliga kommer systemet att fungera självsanerande. Det är ingen som kommer att föreslå export till regimer av det slag som Saudiarabien, säger han.

Flera av ledamöterna hoppas också på den granskning som Konstitutionsutskottet ska göra.

– Det är orimligt att det här får fortgå. Vi måste få till en diskussion om vapenhandeln som gör att den i förlängningen i bästa fall upphör, säger Peter Rådberg (MP).