Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Flyktingläger kan upprättas inom EU

Publicerad 2015-11-11

Det kan snart bli aktuellt med flyktingläger inom EU.

EU:s senaste förslag är flyktingläger i EU-länderna, samt i länder på Balkan och andra delar av EU:s närområde.

Det ska stats- och regeringscheferna ta ställning till under torsdagens extra EU-toppmöte om flyktingkrisen, skriver Dagens Nyheter.

Varje dag tar sig tusentals människor till Grekland för att söka skydd i EU. Antalet människor fortsätter att öka, trots EU:s försök att stoppa flyktingvågen.

Nu föreslår EU-länderna att det ska bli möjligt att upprätta så kallade ”processing center”, ett slags flyktingläger där asylansökningar ska tas emot och snabbehandlas. Här ska de som inte har rätt till skydd skickas tillbaka mer eller mindre omedelbart, skriver Dagens Nyheter.

Enligt förslaget ska dessa ”center” utvecklas i länder där det inte finns ”hot spots”, som nu finns i Grekland och Italien.

Oförberedda i EU

FN:s flyktingorgan UNHCR räknar med att de grekiska öarna kommer att få ta emot 5 000 nya flyktingar om dagen de kommande tre månaderna.

Samtidigt är bristen på mottagningscentraler akut i både Grekland och Italien, vilket gör att många istället ger sig av till andra EU-länder utan att registreras, och i de länderna skapat en ohållbar situation.

Enligt diplomater som DN pratat med diskuteras det att uppföra flyktingläger längs flyktingrutterna inom EU men också i länder på Balkan och andra delar av EU:s närområde.

Detta är ett av alla förslag som EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera under torsdagens flyktingmöte på Malta.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln