Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Så lyckas du med kökslandet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-29

Experten ger sina bästa tips

Följ råden för kökslandet och få färska grönsaker hela sommaren.

Trädgårdsingenjören Paul Larsson ger sina bästa tips.

Skördetid Om du sår rätt kan du få egna grönsaker hela sommaren.

Hitta rätt läge

– Försök att hitta ett bra läge där det är så många soltimmar som möjligt och relativt vindstilla. Regnar det mycket under sommaren och det är en helt vindstilla plats finns risk att köksväxterna drabbas av svampangrepp, säger Paul Larsson.

Gödsla jorden med naturgödsel, alternativt kravgodkänd gödning. Då får du bättre tillväxt på grönsakerna, som också får motståndskraft mot eventuella skadeinsekter. Sedan räcker det om du gödselvattnar någon gång före midsommar och sedan en gång i veckan på sommaren.

Börja inte för stort

När du hittat ett bra läge är det dags att tänka på vilka köksväxter du vill ha och hur och när du ska så. Är du nybörjare – börja i liten skala och så hellre för glest än för tätt. Annars gäller att så lite och ofta så att du kan skörda hela sommaren.

– Rädisor, sallad och dill kan man så en gång i veckan. Särskilt rädisor blir lätt träiga i smaken om de står för länge.

Kål, rödlök och majs sås och potatis sätts en gång per säsong och bör sättas under våren fram till mitten av juni. Sparris och rabarber samt de flesta kryddor är fleråriga och kommer därför upp år efter år.

Skapa ögonfröjd

Plantera grönsakerna eller rotfrukterna i roliga mönster eller rama in köksträdgården med kryddväxter och bärbuskar för att få mer liv i kökslandet.

– Själv har jag gjort ena kortsidan av mitt köksland som en kryddgård och andra sidan som min bärodling.

Vill du slippa stå på knäna och jobba i ditt grönsaksland kan du skapa en upphöjd bädd istället. Bygg till exempel en 60–80 centimeter hög mur i en rektangel och fyll den med jord.

Vattna rätt tid

Blir det en varm sommar med mycket sol är det viktigt att man vattnar rikligt och sällan och inte lite och ofta.

– Vattna på kvällen eller tidig morgon om du är morgonpigg. Då har jorden lättare att ta upp mängden vatten än mitt på dan när solen är framme. Det finns också risk att bladen bränns om man vattnar på dagen, speciellt om man gödselvattnar.

6 smarta odlingsknep

Paul Larsson jobbar på Munka garden i Munka Ljungby.

Pauls favoriter i landet

Micaela Nordberg (sondag@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln