Mopedbusarnas familjer kan vräkas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-11

Bostadsbolag tar till hårdhandskar mot fartdårar

Den breda mittgången mellan husen i Eriksbo har blivit till rena motorvägen för mopeder. Nicklas Grön och Carina Ödman med sonen David Lilja är väl bekanta med problemet. ”Vi hade gärna sett någon form av farthinder här”, säger Carina Ödman.

Buskörning med trimmade mopeder innebär livsfara för de boende i Eriksbo.

I ett brev till hyresgästerna hotar nu bovärden Familjebostäder med vräkning för den som inte kör försiktigt.

”Det är bara en tidsfråga innan någon blir allvarligt skadad”, säger Familjebostäders regionchef Rune Henriksson.

Enligt Familjebostäders regionchef Rune Henriksson, har problemet med mopeder vuxit i nordöstra Göteborg de senaste åren.

I dagsläget är han mycket bekymrad över situationen för de 1 000 hushållen i Eriksbo.

– Det är bara en tidsfråga innan någon blir allvarligt skadad. Jag upplever att alla här vill kunna släppa ut sina barn utan att de blir påkörda i 50 knyck.

Flera boende har hört av sig till Familjebostäder och vill att de ska agera.

– Vi har begränsade maktmedel som bovärd, men vi har ett samarbete med polisen och de kommer hit ibland för att informera. Dock är de ju inte här på kvällar och helger.

Enligt Rune Henriksson finns också ett pedagogiskt problem – posten, pizzerian och bovärdarna själva använder mopeder att trafikera området.

– Därför tror vi inte på ett totalförbud. Däremot håller vi på att titta på någon form av fartdämpande åtgärder, säger han.

Nicklas Grön bor i området och tror att det är främst ungdomar från andra områden som buskör i Eriksbo.

– Jag tror kanske man kör försiktigare när man känner de som bor här. Det hade varit väldigt pinsamt att köra på någons barn, säger han.