Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Skål – för Vens eget whiskydestilleri

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-08

I går korkades det första ekfatet med den skånska drycken igen

Charlie, 4, förseglade den första tunnan med sprit på Spirit of Hven Backafallsbyn. Pappa Henric var noga med att förmana Charlie att inte dricka upp allt när det lagrats till 18-årsdagen.

I går invigdes Vens eget whiskydestilleri.

– Med den här anläggningen har vi förutsättningar att göra världens bästa spritdrycker, säger Henric Molin.

Redan för sju år sedan berättade paret Molin – Anja och Henric som driver Backafallsbyn på Ven – att man skulle starta ett whiskydestilleri. Resan har varit lång, men i går korkades det första ekfatet med öns whisky igen.

– Det är ett unikt destilleri för vi kan styra allt i minsta detalj. De initierade proffsen säger att vi har förutsättningar att göra drycker i världsklass. Därför ska anläggningen också användas i utbildningssyfte, säger Henric Molin.

Ekfaten, som ger whiskyn sin karakteristiska smak, följs noggrant under hela processen – från skogarna över torkningen tills de sätts ihop och skeppas till Ven.

– Vi har provborrat efter eget vatten, men ännu så länge är det kommunalt från Bolmen. Maltkornen odlar vi på ön och snart ska vi ha en egen meltingsanläggning.

För att sprit ska få kallas whisky krävs minst tre års lagring.

– Vi ska även göra andra drycker som vodka, rom och eau-du-vie och de blir klara i slutet av sommaren.

Tre varianter whisky planeras – orökt, blygsamt rökig och extremt rökig.

– Den extremt rökiga är betydligt smakrikare än Islay-whisky.

Hur mycket volym som ska produceras beror på efterfrågan, men kapacitet för cirka 80 liter per timme finns.

Vad ska en flaska kosta?

– Vi blir inte den billigaste whiskyn på Systembolaget, men heller inte dyrare än den dyraste.