Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”McCain och Palin har varit en besvikelse”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-28

Familjerna Pinkowitz och Brinkman.

Om åtta dagar har USA sagt sitt.

Just nu ser det ut som om landet kommer att få sin första svarta president. Obama leder stort enligt opinionsmätningarna.

– McCain och Palin har varit en besvikelse för oss, säger republikanen Collin Brinkman.

”Folk är trötta på Palins snack om Alaska, säger Collin Brinkman”.

Om det var val i dag skulle Obama få 306 av elektorsrösterna mot McCains 157. Det är statistisk fakta. Men frågan är om mätningarna går att lita på?

I USA talas det nu om att den så kallade Bradleyeffekten kan sätta stopp för Obama.

Bradley-effekt

Uttrycket föddes efter guvernörsvalet i Kalifornien 1982 då den färgade kandidaten Tom Bradley ledde stort i opinionsmätningarna, men ändå fick se sig slagen i omröstningen. I efterhand kunde man konstatera att väljarna ljugit och sagt att de skulle rösta på den färgade kandidaten, men i själva verket lade sin röst på hans motståndare.

En annan teori som talar McCain-språk är att konservativa i mindre utsträckning deltar i opinionsmätningar än liberaler.

Det skulle innebära att det finns ett stort antal oräknade McCain anhängare.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor är enligt en grupp experter att man inte kan lite på de som säger sig vara osäkra i mätningarna. I själva verket har de flesta bestämt sig, eller lutar starkt åt ena eller andra hållet.

Besvikna och oroliga

För den republikanska familjen Brinkman i Edina, Minnesota har valrörelsen allt mer blivit en besvikelse.

– Jag är från och med nu demokrat på livstid, skämtar Collin Brinkman.

Med bara en vecka kvar till valet är han proppmätt på McCain och Palins Maverick-image. En irrelevant yta som tagit fokus från den verkliga politiken, anser han.

– Amerikanska folket är trötta på att höra om Alaska och alla småsaker som Sarah Palin var inblandad i, och i takt med att den finansiella krisen växer verkar det som om McCain är mindre säker på sina ståndpunkter.

De tror inte längre at det är möjligt för McCain att hämta upp Obamas försprång.

– Det här är Amerika och vad som helst kan hända, men visst, det ser ut som om Obama kommer att vinna överlägset.

Samtidigt oroar sig makarna Brinkman för vad som kommer hända USA med den unge demokraten i Vita Huset.

– Jag är rädd att han är för oerfaren. Hans enda strävan har varit att bli president, men vad har han egentligen uträttat, säger Suki Brinkman.

”Minskar gapet”

John McCain själv vägrar att erkänna sig besegrad på förhand, trots att till och med hans egen partistrateg Steve Schmidt lär ha sagt att ”det är ett under att vi är med i racet överhuvudtaget.”

Den republikanske kandidaten har under de senaste dagarna upprepat att han inte håller opinionsmätningar för någon absolut sanning.

– Vi har minskat gapet, hävdade McCain i söndags.

Trots försprånget tycks inte heller Barack Obama vilja ta ut något i förskott. Ända in i slutet spenderar han tre gånger så mycket pengar på reklam som sin motståndare.

– Den här sista veckan måste vi jobba som om våra liv var på spel, sade Obama i ett tal i söndags.

Anar seger

Hos familjen Pinkowitz i Denver kryper känslan av valseger allt närmare.

– Jag hoppas att vi kan visa resten av världen att vi har tagit vårt förnuft till fånga, säger Susan Pinkowitz som efter Bushs förra valseger ringde runt till sina europeiska vänner och bad om ursäkt å sitt lands vägnar.

– Jag tror att Barack Obama kommer att vinna stort den här gången.

Precis som familjen Brinkman anser Ted och Susan Pinkowitz att republikanernas egen kampanjstrategi har slagit tillbaka mot dem.

– John McCain fortsätter att förlora oberoende och vissa ”middle-of-the-road republikaner” till Obama. Ändå fortsätter han och Palin sin negativa kampanjstil i en tid då folk mer än någonsin söker ett starkt ledarskap.