Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Fasansfulla scener under eldupphöret

Uppdaterad 2014-07-27 | Publicerad 2014-07-26

Över tusen döda sedan striderna inleddes

Det blev ingen varaktig vapenvila efter de amerikanska försöken till medling.

Men under dagens halvdygnslånga eldupphör kunde Gazaborna möta förödelsen som drabbat deras hem.

– Allt jag hade är borta, säger Siham Kafarneh, 37, till AP.

Hon sitter på trappan till en liten matbutik och gråter.

Många av invånarna i Beit Hanoun, i norra Gaza, flydde staden för flera dagar sen, efter israeliska varningar om att staden skulle bombas. I dag fick de en chans att återvända till sina hem, och möttes av stor ödeläggelse.

– Ingenting är kvar. Allt jag hade är borta, säger Siham Kafarneh till AP.

Åttabarnsmamman hade sparat i tio år för att ha råd med den bostad familjen flyttade in i för två månader sen. Nu är den förstörd.

Stadens huvudgata är täckt av rasmassor från bombade hus. Döda åsnor ligger utspridda och elledningarna hänger i luften.

Det korta andrummet då bomberna höll upp inleddes klockan åtta i morse, lokal tid. Gatorna i Beit Hanoun fylldes snabbt av desperata människor. Flera hade vandrat länge från tillfälliga skyddsrum för att få reda på om deras hus står kvar efter dagar av israelisk beskjutning.

Elva döda barn i samma familj

De israeliska styrkorna har sagt att de kommer att slå tillbaka om raketer avfyras mot Israel under eldupphöret. Men när mer än sex timmar hade gått tycktes parterna fortfarande låta vapnen vila, vilket innebar ett kort andrum för Gazaborna.

– De går ut på marknaderna och försöker få tag på mat, vatten och köpa kläder och filtar. Många som flytt har lämnat allt där hemma och sover nu på gatorna, säger den svenske aktivisten Fred Ekblad, på telefon till TT, från Gaza stad.

Några timmar innan eldupphöret trädde i kraft dödades 20 palestinier i ett flyganfall över Khan Yunis i södra Gaza. Elva av de döda var barn, och de flesta kom från en och samma familj, enligt en talesman för räddningstjänsten i Gaza.

– De anföll efter att vi ätit suhoor (gryningsmåltid under ramadan, red. anm). Bara tre överlevde av 23 familjemedlemmar, säger Mohammed al-Najar, en av de överlevande familjemedlemmarna.

Döda under rasmassorna

Under eldupphöret kunde Röda halvmånens ambulanser nå fram till platser som varit otillgängliga, som Beit Hanoun och Shijaiyah. Under de raserade husen väntade döda kroppar i förruttnelse.

Under lördagen har minst 85 kroppar hittats och nu har över 1 000 palestinier dött sedan den israeliska offensiven inleddes den 8 juli.

De allra flesta av dem är civila.

Trots eldupphöret sköt israeliska stridsvagnar varningsskott mot ambulanserna på flera platser.

Samtidigt har nästan 2 500 raketer skjutits från Gaza mot Israel, och militären har hittat 31 tunnlar som de menar har används av Hamas.

Två israeliska soldater dödades i strid i Gaza i fredags kväll, enligt armén. Minst 40 israeliska soldater har dödats sedan markstriderna inleddes.

Sjukhus anfölls

Fred Ekblad, 23, skadades i huvudet då sjukhuset i Beit Hanoun utsattes för attacker under fredagen.

I dag syns ett gapande hål i väggen på andra våningen, och sjukhusets fasad är genomborrad av grovkalibriga kulor.

Han beskriver skräcken bland de 80 personer som stängts in på sjukhuset.

– Folk är livrädda, folk ber och folk pratar om att de inte kommer att få se solen i morgon.

Under lördagen kunde de patienter som fanns kvar evakueras. Bland dem fanns 85-åriga Nasra Naim, som vilade på en madrass bland husspillror och glasskärvor.

– Jag vet inte var jag ska ta vägen. Israelerna dödade våra barn, de tog vårt land och nu förföljer de oss fortfarande, säger hennes dotter Naame Naim till AP.

Eldupphöret förlängs

Strax innan klockan 18 svensk tid meddelade Israel att de förlänger det humanitära eldupphöret i fyra timmar under lördagskvällen, enligt Reuters.

Även Hamas gick med på fortsatt eldupphör.

Om allt går enligt planerna kommer inga vapen avlossas innan midnatt.

Men bara tre minuter efter att det tolv timmar långa eldupphöret tog slut så ljöd sirenerna över södra Israel och varnade för raketer, enligt Haaretz.