Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Film om delfinslakt i Japan upprör

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

Dokumentärfilmen visar hur delfinerna jagas in i en vik där de blir spetsade av japanska fiskare.

Filmen har visats på Tokyos internationella filmfestival och väcker reaktioner i Japan.

Delfiner jagas för sitt kött i Japan och regeringen har gett sitt godkännande till att 20 000 delfiner dödas varje år. Den amerikanska dokumentärfilmen visar hur slakten går till i fiskebyn Taiji där 2 000 delfiner dödas årligen.

I filmen finns grova bilder på hur vattnet färgas rött av de döda delfinernas blod. Samtidigt visas undervattensbilder på delfinerna i sitt fria tillstånd. När filmen gick upp på festivalen hindrades journalister att intervjua publiken efteråt.

"En del av kulturen"

Försvararna till jakten menar att den är en del av den japanska kulturen och att det handlar om en kulturkrock att västvärlden motsätter sig delfinjakten.

– Västerlänningar tycker att det är okej att döda och äta kor, men inte delfiner. Den typen av specialbehandling av ett djur fungerar inte i Japan. Vi måste äta djur för att överleva, säger Junko Inoue, från Saitma, till AP.

National Geographics-fotografen Louie Psihoyos, som har gjort dokumentären, anklagas för att ha tagit sig in i ett avspärrat område i en nationalpark för att komma fram till viken där delfinerna slaktas.

Psihoyos hoppas att dokumentären ska visas i hela Japan eftersom det finns många i landet som inte känner till jakten och som aldrig har ätit delfinkött.

– Det är väldigt modigt av Tokyos filmfestival att visa filmen. Jag skulle också vilja tacka den japanska regeringen för att de inte grep mig när jag kom in. Jag är fortfarande ganska nervös över att åka ut, säger han, uppger AP.

Gifter i köttet

Psihoyos dokumentär handlar också om att delfinernas kött innehåller kvicksilver. Det verkar vara enda sättet att rädda delfinen- genom att upplysa japanerna om att människan har gjort delfinernas miljö så giftig att vi inte längre kan äta dem, säger Psihoyos.

Enligt en organisation som arbetar för att rädda delfinerna ska filmen redan ha gett resultat. 70 delfiner från årets jakt ska ha släppts fria.