Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Krabban får ont när den kokas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-29

Känner smärta när man stoppar den i kokande vatten

Enligt forskare känner krabban smärta.

GÖTEBORG. Krabban känner smärta när du stoppar ner den levande i kokande vatten.

Nu efterlyser brittiska forskare lagar mot lidandet.

– Lägg krabban på is först så domnar den bort, säger Matz Berggren, doktor i marinbiologi.

Hummer, kräfta, krabba och räka går samma grymma död till mötes innan de hamnar på tallriken.

I bästa fall ett snabbt dyk ner i häftigt kokande vatten. I sämsta fall utdraget och plågsamt, som när stora mängder räkor kokas ute till havs på räktrålarna.

Forskare vid Queen’s University Belfast ville undersöka om skaldjur upplevde smärta. Och om de kom ihåg den.

Fick elektrisk stöt

Eremitkräftor, som flyttar in i övergivna skal på havsbottnen, utsattes för en lätt elektrisk stöt. Den fick dem att fly ut ur skalet. Andra eremitkräftor, kontrollgruppen, plockades ur sina boningar. Sen fick de båda grupperna chansen att flytta in i nya och lite sämre tomma skal.

Eremitkräftorna som fått en elstöt valde i större utsträckning att flytta, bort från skalet där de hade fått en elektrisk stöt. De andra återvände till sina gamla krypin.

Sätta kniven i dem

Forskaren Bob Elwood säger:

– För eremitkräftan var det viktigast att undvika skadlig stimuli, viktigare än kvaliteten på skalet.

Forskaren Matz Berggren säger:

– Jag kan mycket väl tro att det stämmer. Det handlar om överlevnadsstrategi. Om den inte kommer ihåg så riskerar den att utsätta sig för samma fara igen.

Att kyla ner de levande skaldjuren, så att de domnar, är ett sätt minska lidandet inför kokningen. Ett annat är, förstås, att sätta kniven i dem innan de hamnar i grytan.

Kerstin Danielson