Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Välkommen till Europa – här är programmet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30

Åtta dagars Europaresa – inklusive G20-möte, Natomöte, EU-möte och audiens hos drottning Elisabeth.

Prislapp: 280 miljoner kronor.

Välkommen till vår sida av Atlanten Obama.

Barack Obama. Foto: Scanpix.

Barack Obama har varit president i drygt två månader. Nu är det dags att presentera sig för Europa – och försöka försöka stärka USA:s relationer, som många menar har sargats av åtta år med George W Bush.

På tisdagskvällen landade Barack och Michelle Obama i London. Ett av de första stoppen på resan blir en artighetsvisit hos drottningen, därefter väntar möten med ledarna för två andra stormakter: Kinas Hu Jintao och Rysslands Dmitrij Medvedev.

På torsdag den 2 april närvarar presidenten på G20-mötet i London. På dagordningen finns ett enda ord – ”finanskris.” Ledarna för världens 20 rikaste länder kommer att diskutera hur man gemensamt ska vända den ekonoiska tillbakagången. Samtalen kommer också handla om hur liknande kriser ska förhindras i framtiden.

Nato-toppmötet den 3-4 april hålls i Strasbourg i Frankrike och Kehl i Tyskland. Då firas organisationens 60-årsjubileum och Obama får möjlighet att presentera USA:s nya Afghanistan-strategi för sina allierade.

Toppmötet mellan EU och USA äger rum i Prag den 4 april. Klimatförändring, säkerhetspolitik och finanskris ska avhandlas.

Besöket i Turkiet avrundar Obamas resa. Han väntas uppmuntra de turkiska ledarna att ta en aktiv roll i ansträngningarna att sluta fred mellan Israel och Syrien.

Nedtonad Obama

Tidigare har Obama uppmanat resten av världen att följa USA:s exempel att konsumera sig ur krisen genom att stimulera ekonomin. Det budskapet kommer förmodligen att vara nedtonat, eftersom europeiska ledare har satt sig på bakhasorna och ogärna bygger på statsskulden. De prioriterar globala system för finansreglering.

Av Nato-medlemmarna vill Obama få löften om "inte bara trupp, utan snarare tydligt definierade förmågor" till Afghanistan. Han intar en mer reserverad hållning än Bush till Natos östutvidgning och robotförsvarssystemet i Östeuropa.

Fingertoppskänsla

Allt annat än diplomatisk fingertoppskänsla gav EU-värdlandet Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek uttryck för när han nyligen i ett tal beskrev USA:s ekonomiska stimulanspolitik som "vägen till helvetet". Måhända beskriver det förskjutningen av stämningarna i Östeuropa sedan Obamas politik fått fastare konturer.