Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tio frågor om supertyfonen

Vad hände?

Uppdaterad 2013-11-12 | Publicerad 2013-11-11

Supertyfonen Hayian gick i fredags rakt över Filippinerna med hårdare vind än någonsin tidigare uppmätt på land. Skyfall fick vattendrag att svämma över och bidrog till att utlösa jordskred. Till detta kom den sex meter höga flodvågen som drabbade kusterna som en tsunami. Vågen tog flest liv och vållade störst materiell skada. 

Hur kunde förödelsen bli så stor?

Filippinerna består av drygt 7000 öar där en stor del av befolkningen bor utmed kusterna. Fyra av tio lever i fattigdom och byggnadsstandarden är låg. Eftersom det i första hand är kusterna som drabbas av tyfoner blir konsekvenserna av ett oväder av den här storleken snabbt katastrofala.

Varför är det kusterna som drabbats hårdast?

Tropiska cykloner drivs av energin från det varma havet och tappar snabbt kraft så fort de kommer in över land. Därför är det alltid kusterna som drabbas hårdast av tyfoner och tropiska orkaner. Dessutom ligger det i sakens natur att det är kusterna som drabbas av flodvågen.

Vad är skillnaden mellan orkaner, tyfoner och tropiska cykloner?

Tropiska cykloner är våldsamma oväder som bildas över varma hav i slutet på sommaren. På Atlanten kallas de orkaner, på Stilla havet kallas de tyfoner.

Varför bildas flodvågor i samband med tropiska cykloner?

Det extrema lågtrycket - i det här fallet som lägst 895 hPa jämfört med normalvärdet på cirka 1000 hPa - gör att havsnivån stiger. Samtidigt pressar den hårda vinden vattnet framför ovädret. Resultatet blir en våg som drabbar kustområdena som en våldsam tsunami.

Hur hårt blåste det?

Vindstyrkor på upp till 87 meter per sekund (över 313 kilometer i timmen) uppmättes ute till havs och 65 sekundmeter på land. Det är tillräckligt för att slita upp träd och blåsa sönder byggnader. Som en jämförelse kan nämnas att stormen Gudrun som mest blåste 40 sekundmeter i byarna.

Går katastrofen att koppla till klimatförändringar?

Tropiska cykloner bildas över öppet hav när temperaturen blir tillräckligt hög, över 27 grader, långt ner i havet. Även om det är för tidigt att koppla en enskild väderhändelse till klimatförändringarna så anses det klarlagt att risken för våldsamma oväder av den här sorten ökar i ett allt varmare klimat.

Kan det hända igen?

Filippinerna är ett av de mest utsatta länderna för Stilla havets tropiska stormar och drabbas årligen av ett antal våldsamma oväder. Haiyan var den 13:e namngivna tyfonen i år och den femte så kallade supertyfonen.

Vad är en supertyfon?

Tyfoner med vindstyrkor över 67 sekundmeter brukar kallas supertyfoner. Enligt den femgradiga Saffir-Simpson-skalan, där ovädren klassas efter vindhastighet och förstörelse, var Hayian var långt över gränsen för kategori 5.

Varför bytte ovädret namn?

Den filippinska vädertjänsten namnger sedan 1963 alla våldsamma oväder som drabbar landet. I det här gav man tyfonen namnet Yolanda. När andra vädertjänster döpte ovädret till Haiyan började det namnet användas i nyhetsrapporteringen.