Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

FHM: Restriktioner fortsatt nödvändiga

Publicerad 2022-01-01

Fortsatta restriktioner kommer att vara en nödvändighet för att avlasta sjukvården, spår Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Smittspridningen ökar brett, samtidigt kräver en mindre andel intensivvård än tidigare. Bland de delar av befolkningen som är skeptiska till restriktioner blir frågan än mer aktuell om restriktioner är fortsatt nödvändiga.

Kunskapsläget kring den relativt nya covidvarianten omikron är fortfarande osäkert. Men den forskning som finns antyder att omikron är mer smittsam och att vaccinen ger sämre skydd jämfört med den tidigare deltavarianten. Samtidigt verkar risken att drabbas av allvarlig sjukdom mindre än tidigare, enligt data från de länder där omikron är vida utbredd, till exempel Storbritannien och Danmark.

– Den verkar ha en låg mortalitet, kommenterar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomydnigheten (FHM), med understryker att han ännu inte sett tydliga siffror som stärker ett sådant påstående.

Coronapandemin jämförs ibland med säsongsinfluensan och en del som är kritiska till restriktioner pekar på att inga inskränkningar görs för att stoppa den senare. Indikationer på att omikron, som väntas dominera inom kort, är mindre dödlig aktualiserar de invändningarna ytterligare.

”Belastningen på sjukvården central”

TT: Med avstamp i den kritiken, hur rimligt är det att fortsätta med restriktioner?

– Med all respekt för dödsfall och all den sorg som det orsakar så kan man inte bara utgå från antalet döda. Den centrala biten är hur hårt belastad sjukvården är. Får vi en överbelastad sjukvård så får vi så väldigt många andra konsekvenser, säger Anders Tegnell.

TT: Men är vårdbehovet lika stort om människor inte blir svårt sjuka i samma utsträckning?

– Om smittspridningen ökar med tio gånger, och vårdbehovet minskar med hälften, så har du ändå fem gånger högre sjukvårdsbehov. Det är två variabler man måste hålla kontroll på, säger Anders Tegnell och tillägger:

– Det verkar fullt möjligt att omikron möjligen orsakar lite mindre behov av sjukvård på individnivå, men får vi väldigt många fall samtidigt – som man ju har haft i många länder – så kommer det ändå bli en press på sjukvården, säger Anders Tegnell.

”Restriktioner behövs”

Även om det med säkerhet längre fram alltså kommer gå att fastslå att omikron orsakar lindrigare sjukdom än tidigare varianter kommer FHM att fortsatt föreslå åtgärder.

– För att klara av den här perioden med omikron är vår bedömning att det kommer att behövas restriktioner för att hålla smittspridningen nere på en nivå så att den inte orsakar en överbelastad sjukvård.

Följ ämnen i artikeln