Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Förbud mot gangstergodis ska stoppa yakuzan

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2020-07-18

Barnen i japanska Kobe får inget gangstergodis nästa halloween, om en ny lag går igenom. Arkivbild.

Varje år delar brottssyndikatet Yamaguchi-gumi ut sötsaker till barnen i japanska Kobe. Men nu kan yakuzan ha ordnat sin sista halloweenfest. Ny lagstiftning är på gång för att stoppa gangstergodiset.

Yamaguchi-gumi, med bas i Kobe på den japanska huvudön Honshus sydkust, är fortfarande landets största yakuzagruppering. Men medlemsantalet har sjunkit allt eftersom myndigheterna dragit åt tumskruvarna.

Det 105-åriga gänget har svarat med att försöka visa en mjukare framtoning. En del av denna strategi är att varje år i anslutning till halloween bjuda Kobes barn på sötsaker, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Stopp för snask

Gangstergodiset har delats ut de flesta år sedan 2013, men nu har staden fått nog. Lokal polis ska skicka ett lagförslag till länsfullmäktige som om det går igenom förbjuder barn att vistas på yakuzans egendom.

Det skulle effektivt sätta stopp för godisspridningen eftersom Kobes unga varit tvungna att besöka Yamaguchi-gumis lokaler för att få de färgglada godispåsarna.

Yakuza på dekis

Yamaguchi-gumi har alltjämt närmare 9 000 medlemmar. Likt Japans övriga brottssyndikat har antalet fallit. Den totala numerären har sjunkit i 15 år i rad – totalt var enligt mediebolaget Japan Times drygt 28 000 personer anslutna till yakuzaorganisationer vid utgången av 2019.

"Medlemsantalet fortsätter sjunka eftersom hårdare åtgärder i syfte att få bort yakuzangrupper har gjort det svårare för dem att säkra finansiering", säger en talesperson vid den nationella polismyndigheten till tidningen.

I fallet Kobe ses godisförbudet också som ett sätt att stävja en pågående konflikt mellan Yamaguchi-gumi och den 3 000 personer starka, och snarlikt namngivna, utbrytargruppen Kobe Yamaguchi-gumi. Enligt lagförslaget ska yakuzakontakt med barn, vid upprepade förbrytelser, kunna ge upp till sex månaders fängelse.