Sökte 1 500 jobb – fick inget och öppnar hummusbar istället
Uppdaterad 2019-12-04 | Publicerad 2019-11-29
Om två veckor öppnar Malmös nya hummusbar vid Triangeln.
Det var knappast vad ägaren Ibrahim Idrees tänkte sig från början.
Han är högutbildad bankman sedan många år – men fick börja om när han kom till Sverige.
Om någon hade åkt tillbaka, säg, 10 år i tiden och berättat för Ibrahim Idrees att han en dag skulle stå och vänta på en ugnsleverans utanför sin blivande hummusbar i Sveriges tredje största stad hade han skrattat. Inte för att det är något fel på vare sig väntan, hummusbarer eller Malmö, utan för att det ligger så långt ifrån hans ursprungliga plan att han hade haft svårt att tro sina öron.
Ibrahim Idrees är nämligen bankman i grunden. Innan han kom till Sverige 2018 hade han jobbat 12 år som relationship manager – först i hemlandet Syrien, sedan på Qatars riksbank i Doha.
Hög press och systematisk lönediskriminering på jobbet gjorde att Ibrahim Idrees valde att lämna Qatar. Att åka hem till Syrien var inte aktuellt, med tanke på den rådande politiska situationen där. Valet föll istället på Sverige. Efter 10 inledande månader i Stockholm – med en misslyckad sejour på Handelshögskolans snabbkurs för högutbildade nyanlända – bar det av ner till Malmö. Hela tiden på jakt efter ett jobb.
– Sedan jag kom till Sverige 2018 har jag sökt 1 500 jobb. Förmodligen fler. Då är det inte bara prestigejobb inom bank- och finansvärlden jag har sökt, utan allt möjligt. Jag har inte ens lyckats få jobb som bartender, skrattar Ibrahim Idrees uppgivet.
Vi ses i byggdammet som håller på att bli Hummusson. Här, precis vid Triangelns ingång i korsningen Södra Förstadsgatan/Spångatan, gör sig Ibrahim Idrees hemmastadd.
– Det kommer bli så fint. Du får lova att komma hit om några veckor när jag har öppnat. Jenny Strandh, floristen härinne på Triangeln, hjälper mig med alla blommor och växter. Och min bror gör all grafisk design, berättar Ibrahim Idrees.
—
När Ibrahim Idrees väl hade bestämt sig för att satsa på att öppna en egen hummusbar fann han sig i ett obligatoriskt möte med banken. En situation han hade varit med om många gånger förut.
– När de såg att min affärsplan var solid uppmanade de mig att ansöka om ett ännu större lån. Då tänkte jag “nej, nej, jag ser vad du försöker med nu”. Jag brukade ju vara den som satt där och beviljade lån till entreprenörer, du vet? Det var verkligen ombytta roller.
Kärleken till hummus bär Ibrahim Idrees med sig från ung ålder. Receptet är baserat på den sortens hummus som hans mamma brukade laga när hela familjen samlades för att äta långfrukost tillsammans på helgerna.
– Genom åren har hummusen blivit lite av mitt signum. Varje gång det är dags för födelsedagskalas eller middag frågar folk efter den, säger Ibrahim Idrees stolt.
Utöver hummus kommer Hummusson att erbjuda auberginerätter som baba ganoush och mtabbal, böngrytan foul, ugnsbakad falafel, färskt pitabröd och olika sallader. Det kommer även att finnas ett litet utbud med bakverk från Söderberg & Sara, samt nyttiga juicer från de lokala fallfruktsräddarna Rescued.
– Jag jobbar nästan uteslutande med svenska leverantörer för att säkerställa kvaliteten på råvarorna. För mig är det superviktigt.
Inför öppningen av Hummusson säger sig Ibrahim Idrees ha testat de flesta av konkurrenterna på Malmös hummuskarta. Men den bästa han har ätit i Europa var inte i Malmö, utan på ett ställe som heter Hummus Bar i Budapest, berättar han.
Även om de sista bitarna nu börjar falla på plats och Ibrahim Idrees är taggad till tänderna har det här inte varit någon lätt resa. Två års fruktlöst jobbsökande tär på en.
– Jag började tro att det var mig det var fel på. Det hade aldrig hänt innan. Jag har alltid varit en extremt utåtriktad, självsäker person, men nu började jag ifrågasätta allt. Varför har alla andra omkring mig ett jobb men inte jag?
För Ibrahim Idrees var det här ovant. Det förstår man efter bara ett par minuter med honom. Han är den sortens storyteller som skulle kunna hålla ett TED Talk i sömnen. Hans anekdoter krokar i varandra på det mest naturliga av sätt.
Som den om när han flyttade in till sin lägenhet på S:t Knut och ville lära känna sina nya grannar.
– Jag gick ner i tvättstugan och lämnade en chokladask med en handskriven lapp på. Jag presenterade mig, uppmanade alla att ta en bit choklad och skrev att de gärna fick höra av sig ifall de någon gång behövde hjälp med något.
Chokladtricket funkade. Så småningom hade flera grannar hört av sig med förslag om grillkvällar och semmelfikor. Han blev känd som hela trappens “Chocolate Man”.
– Jag hatar idén om svenskar som kyliga och reserverade. Det är de inte. Det är bara att de inte alltid vågar ta det första steget, säger Ibrahim Idrees.
Anledningen till att han delar med sig av den här och alla de andra anekdoterna, berättar Ibrahim Idrees, är för att jag ska förstå hurdan han är som person bortom den desperata jakten på jobb. Idérik, nätverkande, självklar.
– Det var därför det här jobbsökandet tog så hårt på mig. Jag vet att jobb och karriär inte är allt, men jag har aldrig känt mig så... värdelös tidigare.
Har du känt dig arg under den här perioden?
– Nej, aldrig arg. Snarare rädd för vad den här sortens social isolering kan göra med en människa som bara vill vara en del av samhället som alla andra. Jag gick in i en depression och blev helt avtrubbad där ett tag. Jag kände ingen ork, ingen lust, låg bara och stirrade upp i taket.
Vad hade du gjort om de nästa vecka hörde av sig från något av alla jobb du har sökt?
– Det är en bra fråga. En del av mig har förstås hoppats på att det ska hända. Mest för att jag ska kunna bevisa för mig själv att jag kan, att jag är kapabel. Men nu går jag all in på Hummusson och ser vart det leder istället.
Ibrahim Idrees berättar att drömmen är att det ska gå så pass bra med hummusbaren att han har råd att anställa någon. Helst av allt sin egen mamma och pappa för att göra det till en familjedriven business. I nuläget är det dock bara han som kommer att laga och servera maten, sju dagar i veckan.
– Än så länge är Hummusson inget mer än en inspirerande do it yourself-historia. Nu ska jag göra allt i min makt för att se till så att det blir en framgångsrik verksamhet av det hela också.