Wollter i möte om censurbråket på Instagram
Uppdaterad 2020-02-14 | Publicerad 2020-02-13
I flera år har kroppsaktivisten och konstnären Stina Wollter fört en kamp mot Instagram och dess censur kring nakenhet och kroppar.
Till slut kallades hon till ett möte.
– Det fanns utrymme för diskussion och de sa att de måste titta på det här, säger Stina Wollter.
Inlägget är bara några sekunder långt. "Borde diska men", skriver Stina Wollter.
Hon har redigerat, kortat och tvekat. Men efter år av kroppsångest och bantningskurer känner hon sig trygg. Fullkomligt i – och med – sin kropp när hon i en billig bh, ett par urtvättade trosor och dotterns mockasiner på fötterna dansar loss i sommarstugan till MC Hammers "U can't touch this".
Hon trycker på publicera. Filmsnutten, och reaktionerna på den, får hennes Instagramkonto att explodera. Hennes konto blir en plattform för kroppsaktivism och mot näthat. Men något annat händer också.
Hennes inlägg anmäls och tas bort. Hennes profil stängs ned flera gånger med hänvisning till att den bryter mot Instagrams regler. Wollter förstår inte. Hon visar inga bröstvårtor. Inte heller sitt kön. Samtidigt märker hon hur bilder på smala avklädda kroppar får vara kvar.
Stina Wollter tar strid mot Instagram, och dess ägare Facebook. Fler känner igen sig. Diskussionerna kring vilka kroppar som får ta plats i offentligheten tar fart – och varför Instagrams censur tycks drabba vissa hårdare än andra.
"Just nu håller en mängd av kroppspositiva konton på med att tampas med ständig risk för avstängning. Denna konstiga urskiljning av kropp mot kropp måste upphöra", skriver en användare.
Nu, fem år senare, har Wollter och Facebook mötts.
Trodde det var ett skämt
– Jag måste bara prata med mina följare, säger Stina Wollter och riktar mobilkameran mot sitt ansikte för att ge en uppdatering till sina 240 000 följare.
Hon har precis kommit ut från mötet – som tog nästan dubbelt så lång tid som planerat. Det var Facebook som frågade Stina Wollter om hon ville träffas.
– Jag trodde först det var ett skämt. Det har känts omöjligt att få kontakt. Som Instagramanvändare har jag känt mig lätt desperat ibland eftersom mitt konto blivit nedstängt flera gånger och poster borttagna. Jag anser att jag verkligen tolkat regelverket på ett korrekt sätt, säger Stina Wollter till TT.
"Måste titta på det"
Under mötet har de pratat om konstnärliga bilder på kroppar. Diskuterat inlägg i detalj. Wollter har fått reda på att det spelar roll hur långt bort en naken rumpa är fotograferad. Att Instagram har regler för hur man ska hålla för brösten för att det ska vara okej och att samma bilder uppfattas olika i olika länder.
– Jag kan förstå att de har det trixigt att få ihop ett regelverk som fungerar men de höll med om att det ska vara lättare att nå fram när en post tagit bort trots att man känner att man inte brutit mot reglerna.
Facebooks syfte med mötet var att bättre förstå Wollters kritik samt berätta om vilka regler de har och hur de praktiserats, skriver Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook, i en skriftlig kommentar till TT.
"Vi tycker att det var ett bra och intressant möte där vi fick relevant och användbar feedback", skriver Peter Münster.
En del av Wollters frågor kunde företaget dock inte svara på. Som varför toppen av ett venusberg är okej att visa – så länge det är rakat.
– Det fanns utrymme för diskussion och de sa att de måste titta på det här, säger hon.
– Vilket känns fantastiskt för reglerna ska ta mig fasiken vara samma för alla och alla kroppar.
Reaktion på näthat
Frågan om vad som får eller inte får publiceras på Instagram kan för vissa verka trivial. Men för Stina Wollter handlar det om så mycket mer än Instagrams regler. Det handlar om näthat, om att pojkar och flickor mobbas för hur de ser ut och att kroppshatet späs på om inte mångfald och alla kroppar har rätt till samma utrymme.
– Min kroppsaktivism, min tjockaktivism, växte fram som en reaktion på näthat eftersom min kropp i bikini ansågs äcklig och att den borde gömmas – men inte en smal i bikini. Det är inte okej. Vad ska jag göra? Gömma mig tills jag är död eller har bantat? Så kan det inte vara, säger hon.