Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Krismöte i EU: Viruset känner inga gränser

Publicerad 2020-02-13

Vi är redo, lovar EU sedan medlemsländerna hållit krismöte om coronaviruset.

Samarbete och information betonas – bland annat om inresande som eventuellt haft kontakt med drabbade.

Torsdagens möte i Bryssel innehöll främst rapporter från EU:s alla medlemsländer och situationen just där och vad som är viktigt för dem. De deltagande hälsoministrarna fick också en genomgång av läget från såväl världshälsoorganisationen WHO som EU:s smittskyddsenhet ECDC i Solna.

Väldigt viktigt, tycker hälsokommissionären Stella Kyriakides.

– Som ni vet har bara ett fåtal fall rapporterats och bekräftats i EU, men naturligtvis vet vi att viruset känner inga gränser. Fortsatt vaksamhet behövs, säger Kyriakides på sin presskonferens efter mötet.

Stöd till Kina

Ord som samarbete och samordning upprepades gång på gång av ministrarna inne på mötet. Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) tog även upp oron för läkemedelsbrist vid den här typen av utbrott.

– Vi ser hur industrins ansträngningar för att dra ned på kostnaderna har lett till ökat sårbarhet när det gäller produktion och distributionskedjor, sade Hallengren.

Än så länge finns dock ingen brist kopplad till coronaviruset.

– Men beroende på hur länge det pågår så gäller det att vi är beredda, säger Hallengren efteråt.

Flera ministrar passade på att fördöma den diskriminering som drabbat kineser, som på flera håll helt utan anledning utpekats som smittspridare. Hjälp till omvärlden togs också upp.

– Många talade om global solidaritet, hur viktigt det är att vi inte bara ser på vad EU kan göra för oss själva utan även för att hjälpa andra länder, säger Hallengren.

God beredskap?

EU-länderna uppmanas att vara förberedda, samordna sig om uppgifter och hålla sig informerade om vilka kontakter med drabbade som inresande eventuellt har haft.

Några skäl att stänga gränser för inresor från Kina finns ändå inte, åtminstone inte än, betonas på presskonferensen.

– Medlemsländer har starka hälsosystem och är väl förberedda, anser Stella Kyriakides och får medhåll från Sverige.

– EU behöver visa att man har en samsyn, att man står enade, att man har en god samordning och att den beredskap fungerar som man förväntar sig att EU och varje land har. Och så här långt är beskedet ändå att beredskapen i länderna gemensamt är god, säger socialministern i Bryssel.