Löfven och Merkel markerade mot Trumps inreseförbud
Publicerad 2017-01-31
Stefan Löfven och Angela Merkel är djupt oroade över det amerikanska inreseförbudet, som också drabbar europeiska medborgare.
– Helt oacceptabelt och fel väg att gå, säger Löfven.
– Bekämpning av terrorister rättfärdigar inte att man går emot en viss befolkningsgrupp, säger Merkel.
OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, ofta kallad världens mäktigaste kvinna, träffar under sitt Sverigebesök både representanter från regeringen och kungafamiljen, genom kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.
Tillsammans med statsminister Stefan Löfven höll hon på tisdagen en presskonferens på regeringskansliet Rosenbad.
Stefan Löfven inledde med att hylla sin tyska gäst. De båda har träffats många gånger förut och har i det europeiska arbetet ofta bildat en allians.
– Det är en stor ära att få välkomna Angela Merkel till Sverige, säger Löfven.
Därefter vände han sig direkt till henne, med orden:
– Jag uppskattar ditt ledarskap och din vänskap.
Markerade mot Trump
Snabbt övergick Stefan Löfven till att tala om vikten av ett ”starkt, sammanhållet och principfast” EU. Och han talade också om det inreseförbud för medborgare från sju länder som USA:s nyvalde president Donald Trump har infört och som nu också drabbar människor i Europa med dubbla medborgarskap.
Han markerade emot beslutet med orden:
– Det riskerar att öka motsättningar och skapa misstro mellan människor. Det här är allt annat än bra, säger Löfven.
Löfven slog också fast att Sverige och Tyskland fortsätter att samarbeta i viktiga frågor, till exempel rörande flyktingsituationen i världen. Dessutom att de båda länderna bestämt att samarbeta om innovation för att skapa nya jobb.
– Det är avgörande för konkurrenskraftiga länder, säger Löfven.
Angela Merkel tackade i sin tur Stefan Löfven för att han välkomnat henne till Sverige. Hon framhöll att de båda länderna står nära varandra och har en god relation.
– Politiskt är vi nära varandra, säger hon.
Inte minst när det kommer till asyl- och flyktingfrågor menade hon att länderna är bundsförvanter. Frågan har varit uppe i samtalet mellan henne och den svenske statsministern och kommer att dominera EU-toppmötet på Malta senare i veckan.
Merkel: Terrorister rättfärdigar inte
Det amerikanska inreseförbudet berördes också av Angela Merkel.
– Vi diskuterade även denna fråga. Jag betonade ännu en gång att bekämpning av terrorister inte rättfärdigar att man går emot en viss befolkningsgrupp eller en viss grupp av människor som har en viss tro, säger Merkel.
– Vi måste nu verkligen få klarhet i hur det ser ut för dem som har dubbla medborgarskap. Vi har ju offentliggjort i dag vad vi tycker om det och informerat den tyska befolkningen.
Stefan Löfven tog därefter vid igen med att rikta en rejäl känga emot USA.
– Det kommer att vara kontraproduktivt, det är jag helt övertygad om. Det är inte så man stärker säkerheten, säger han.
– Det verkar som att också svenska medborgare kommer att drabbas av detta och det är helt oacceptabelt. Det måste vi framföra. Där är det viktigt att EU också sammantaget ger uttryck för att det här är fel väg att gå.
Även Merkel framhöll vikten av det nya samarbetet för innovationer.
På eftermiddagen ska de båda regeringscheferna hålla varsitt anförande om just innovationssamarbetet på German Swedish Tech Forum på Östermalm.