Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Total isolering av Ryssland har inte fungerat

Efter tre år av i det närmaste total isolering av Ryssland kan man konstatera en sak.

Putin har inte backat en tum när det gäller den illegala annekteringen av Krim.

Den kan vara dags att testa nya grepp. Därför är det inte helt fel att Margot Wallström åker till Moskva.


Även om Sverige inte har någon direkt landgräns med Ryssland så är landet ändå att betrakta som en mäktig granne. Sveriges försvars- och säkerhetspolitik domineras helt av vår närhet till Ryssland.

Ryssland allt aggressivare beteende i vårt närområde inklusive annekteringen av Krim har inneburit ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge.

Att omvärlden reagerade med vrede över Rysslands aggression mot Ukraina var inte bara rätt utan helt nödvändigt. Ett skäl till att Putin vågade annektera Krim kan ha varit västvärldens ganska ljumma protester när Putin lät invadera och ockupera delar av Georgien 2008. Han såg sin chans att än en gång flytta fram Rysslands positioner.

Kurir

Med upptrappade ekonomiska och politiska sanktioner visade EU och USA att man inte accepterade att Ryssland ritade om Europas karta med våld. Nato har förstärkt sin militära närvaro i Polen och Baltikum. Även det tydliga signaler till Putin om var västvärldens gräns går.

Sanktionerna har åtföljts av en politisk isolering. USA har visserligen träffat Ryssland för att förhandla om Syrien men i övrigt har nästan alla kontakter mellan merparten av Europa/USA och Ryssland legat nere.

Finland är det enda land som fortsatt att träffa ryssarna. Finlands president Sauli Ninistö har fungerat som kurir mellan EU/USA och Ryssland.

Dessutom har länder som Ungern och Grekland upprätthållit hyfsat vänskapliga relationer med Kreml. Något Putin tacksamt utnyttjat i sina försök att splittra EU.

Front kracklerar

Nu ser vi hur västvärldens enade front mot Ryssland krackelerar alltmer. Fler och fler länder inom EU ifrågasätter om sanktionerna ska fortsätta. Mest för att de själva förlorar en massa pengar utan att frågan om Krim eller åtlydnaden av Minskavtalet om Ukraina avancerar.
Valen i Nederländerna och Frankrike under våren kan ytterligare skynda på utvecklingen.

I USA skickar Donald Trump väldigt dubbla signaler men huvudspåret är att han vill förbättra relationerna med Ryssland.

I ett sånt läge behöver det inte vara fel av Sverige att åtminstone öppna dörren lite på glänt för Ryssland. Allt beror på vilka signaler Wallström skickar.

Skapar fruktan

Total isolering av en mäktig granne innebär stora risker för Sverige. Isolering kan skapa fruktan och en orealistisk bild av motståndaren och dennes intentioner. Se bara på den rädsla som finns i Sverige i dag för ett militärt angrepp från Ryssland trots att det i praktiken finns väldigt lite som talar för att Moskva skulle ha några sådana intentioner.

Att prata med Ryssland innebär inte att Europa eller Sverige behöver överge sin position att Krim måste återlämnas till Ukraina.

Tvärtom är det extra viktigt att hålla uppe trycket på Ryssland.

Kontakt innebär inte att man behöver vara jättebundis. Det måste finnas någonting mellan kramkalas på toppmöten och totalt bottenfrysta relationer.

Följ ämnen i artikeln