Vårdchef våldtog utvecklingsstörd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-01

Dömd till fängelse i dag - för ett flertal våldtäkter under flera års tid

En vårdchef i 55-årsåldern har i dag dömts till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt och sexuellt ofredande av två unga utvecklingsstörda kvinnor.

Brotten skedde under perioden 2005 till och med mars 2007.

– Det gjorde ont och blödde, berättade den ena kvinnan i tingsrätten.

Hon hade aldrig tidigare legat med en man.

Övergreppen har skett på två olika gruppboenden i Borås kommun där mannen arbetat. På det första gruppboendet arbetade han som vårdare men på det andra tillträdde han en tjänst som chef.

Tordes inte säga ifrån

Den 27-åriga kvinnan berättade i tingsrätten att hon fick nattliga besök av mannen. Han klädde av sig och kröp ner i sängen bredvid henne och våldtog. Kvinnan försökte streta emot och ”kämpade emot och spände sig”, berättade hon. Men hon tordes inte slå mot mannen av rädsla för att bli anmäld för misshandel eller skrika. Hon vågade inte ens säga emot.

Samlagen gjorde ont och första gången det hände började hon att blöda. Lakanen, berättar hon, tvättade hon själv.

Efter en tid flyttade hon till ett annat gruppboende och därmed tog övergreppen slut. Men efter ett tag tillträdde 55-åringen en tjänst som chef på det nya gruppboendet. Och snart fortsatte övergreppen som tidigare.

Nekar till allt

I mars 2007 fick en annan chef på gruppboendet veta att 27-åringen och ytterligare en flicka, 25, berättat att de blivit utsatta för övergrepp av mannen. Polis kallades in och mannen blev omedelbart avstängd från sitt jobb. Nu har han avskedats.

I tingsrätten förnekade mannen helt att han överhuvudtaget delat säng med 27-åringen. Den enda anledningen som han kan tänka sig till att han blivit anmäld är han han förargat kvinnan för att han skällt på henne.

Mannen åtalades också sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande mot ytterligare två unga utvecklingsstörda kvinnor, 23 och 25 år. Mannen fälldes för sexuellt ofredande då han tafsat innanför kläderna på den ena av kvinnorna men friades för sexuellt utnyttjande mot den andra. De gärningarna ansågs inte tillräckligt allvarliga för fällande dom.

– Mannen menar att kvinnorna har pratat ihop sig och fantiserat ihop allting. Men jag yrkade i tingsrätten på ett flerårigt fängelsestraff, säger kammaråklagare Louise Eriksson till aftonbladet.se.

Tingsrätten skriver i sin dom att man fäster full tilltro till vad målsägandena berättat.

Åklagaren yrkade också på att mannen skulle häktas i händelse av fällande dom, men det anser tingsrätten inte är nödvändigt.