Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nytt datorprogram ska skydda barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Säkert Inom två år ska föräldrarna inte behöva vara med när barnen surfar på internet. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)

Barnsäkerhetsorganisation hoppas på cencurprogram mot porr inom två år.

Children's Charities Coalitoin for Internet Safety (CCCIS) hävdar att internet kan vara säkert för barn inom bara två år, rapporterar Sky News nätupplaga. Genom att alla datortillverkare tvingas installera en mjukvara som gör det omöjligt för barn att ta del av internetsidor med porr eller grovt våld. Programmen finns redan men många föräldrar är inte vana vid att installera program och vet ofta inte vilket program som är bäst. Dessutom är de dyra.

Därför menar CCCIS att programmen borde förinstalleras och därmed förenkla processen.

– Problemet är att hittills har företagen sagt att föräldrarna måste ta ansvar men vi menar att de blir överväldigade av alltihop, säger John Carr från CCCIS till Sky News.

Vissa av datortillverkarna, som till exmpel Sony och Hewlett Packard, har censurprogram som man kan prenumerera på men enligt CCIS är det inte tillräckligt, skriver Sky News. Men man menar också att programmen inte är tänkta att ersätta att föräldrarna har koll på vad barnen tittar på när de surfar på internet.