Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Arbetslösa söker inte anvisade jobb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

Många arbetslösa, var fjärde person, struntar i att söka de jobb som Arbetsförmedlingen anvisar dem. Men till sin handläggare säger de att de sökt.

Tillfrågade om varför de på det sättet tackar nej till ett nytt jobb svarar de arbetssökande att de tycker att platsen inte stämmer med deras utbildning eller att de anser sig över- eller underkvalificerade. Andra skäl är att det anvisade jobbet innebär lång restid och höga resekostnader.

Viktigt att söker anvisade jobb

Dessa fakta har Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) tagit fram. Det har skett genom att man frågat arbetsgivarna om de personer som anvisats ett ledigt jobb också sökt tjänsten. Dessutom har ett antal djupintervjuer med arbetslösa som inte sökt vad de anvisats genomförts.

I ett pressmeddelande skriver Anne-Marie Qvarfort att det är helt avgörande för arbetslöshetsförsäkringens legitimitet att dessa personer, det vill säga de som får arbetslöshetsersättning, också söker de jobb som de blir anvisade. Qvarfort är generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Kan förlora a-kassan

Om den arbetssökande inte söker ett lämpligt arbete eller ett arbetsmarknadspolitiskt program som arbetsförmedlingen anvisat, är Arbetsförmedlingen skyldig att informera arbetslöshetskassan om detta.

Kassan prövar och beslutar sedan om rätten till ersättning. Har den arbetssökande inte mycket starka skäl till varför han eller hon inte har sökt eller har tackat nej till ett arbetserbjudande, kan arbetslöshetskassan besluta att minska ersättningen eller att rätten till a-kassa upphör.

IFAU:s undersökning visar också positiva resultat. Mellan 13 och 14 procent av dem som söker en plats som Arbetsförmedlingen anvisar erbjuds också jobbet.

TT